MISLILI DA NIJE TOLIKO BISTRA

Jasemin Gundogan, koja je u firmi bila odgovorna za pakovanje i siguran prevoz novca, 21. juna navodno je ukrala kontejner sa nekoliko vreća napunjenih novcem, a zatim otvorila bolovanje.

Njemačka policija još uvek traga za Jasemin Gundogan, koja je 21. juna ukrala osam miliona eura iz kompanije "Lumis", koja se bavi transportom novca u Bremenu.

Ona je radila u toj firmi, a policija je prije nekoliko dana objavila njenu fotografiju. Mediji ne prestaju da pišu i istražuju njen život, a neke detalje opisao je školski drug 28-godišnje osumnjičene, piše b92.net.

Za njemački Bild je rekao kako je još kao dijete Jasemin Gundogan željela da bude bogata i lijepa. Nosila je odjeću iz jeftinijih prodavnica, ali je sanjala o luksuznom životu.

"Svi smo mislili da nije toliko bistra", rekao je njen školski drug.

Ali, čini se kako je Jasemin bila dovoljno bistra da izvede jednu od najspektakularnijih pljački u Njemačkoj. Bild piše kako je Jasemin sa majkom i mlađom sestrom živjela u bremenskoj gradskoj četvrti Tenever. Navodno joj je otac pronašao posao u kompaniji za prijevoz novca.

Istražitelji se sada oslanjaju na informacije koje bi im mogli dati stanovnici, a zanimaju ih i tragovi mogućih učesnika u pljački.

Istraga se sprovodi zbog posebno ozbiljnog slučaja krađe, a za ovaj zločin je predviđena zatvorska kazna do 10 godina.

Jasemin Gundogan, koja je u firmi bila odgovorna za pakovanje i siguran prijevoz novca, 21. juna navodno je ukrala kontejner sa nekoliko vreća napunjenih novcem, a zatim otvorila bolovanje. Nestanak novca otkriven je tek četiri dana kasnije. Prema prethodnim istragama, kontejner sa brojem 06414 ubačen je u crni "mercedes" čije su registracijske pločice prethodno ukradene.
 
Automobil je iznajmljen 19. juna u berlinskoj gradskoj četvrti Spandau i potom je vraćen u dvorište kompanije koja ga je iznajmila, prenosi magazin Feniks.

Policija, koja smatra da iza krađe stoji organizovani kriminal, objavila je fotografiju Jasemin Gundogan i moli stanovnike koji imaju bilo kakvu informaciju o njoj ili ostalim pomagačima da se jave policiji u Bremenu.

Osumnjičena je turskog porijekla, a mediji spekulišu da se sklonila kod porodice, u Tursku.

Bremen je, uz Berlin i Rursku oblast, jedan od dijelova Njemačke u kojima se bilježe pojačane aktivnosti tzv. klanskog kriminala, u koje su upletene organizovane bande iz Turske i s Bliskog istoka.