PJEVAČICA U PROBLEMIMA

Pop zvijezda Shakira se suočava sa drugom istragom u vezi sa utajom poreza nakon što su tužioci u Barceloni u utorak naveli da je prevarila Španiju za porez u iznosu od šest miliona eura (6,4 miliona dolara) u 2018. godini.

Do optužbe je došlo dva mjeseca prije ročišta na kome bi Shakira trebalo da se brani od optužbi za utaju poreza od 14,5 miliona eura (13,9 miliona dolara) između 2012. i 2014. godine.

U novim optužbama, tužioci navode da je kolumbijska pjevačica koristila korporativni web, prvenstveno preko kompanije u Luksemburgu, kako bi izbjegla plaćanje poreza u Španiji, posebno u vezi sa novcem koji je zaradila tokom svoje turneje El Dorado.

Navodno su u utaju poreza bile umiješane Shell kompanije u Španiji, Holandiji, Britanskim Djevičanskim ostrvima, Malti, Panami i Lihtenštajnu.

Tužioci navode da je 2018. godine Shakira živjela u Barceloni sa svojim tadašnjim partnerom Gerardom Piqueom.

Oni dodaju da je "motivisana željom da izbjegne plaćanje poreza" namjerno dostavila nepotpunu dokumentaciju Španiji, propustivši da prijavi svu zaradu i odbije nepovezane troškove.

Tužioci traže od Interpola da obavijesti Shakiru, koji sada živi u SAD-u, o dvije istrage - jednoj za prevaru poreza na dohodak i drugu za utaju poreza na bogatstvo.

Odvojeno suđenje za poresku prevaru Shakiri bi trebalo da počne u novembru, a prijeti joj do osam godina iza rešetaka. Ovaj slučaj zavisi od toga da li je Shakira boravila u Španiji od 2012. do 2014. godine. Tužioci navode da je ona bila stanovnica Španije i da je morala da plati porez, ali pjevačica insistira da je bila zvanični stanovnik Bahama.

Za Elle Magazine 2022. godine izjavila je da vjeruje da su "ovo lažne optužbe".

- Kao prvo, tada uopšte nisam tamo provodila 183 dana godišnje. Bila sam zauzeta ispunjavanjem svojih profesionalnih obaveza širom svijeta. Drugo, platila sam sve što su tvrdili da dugujem, čak i prije nego što su pokrenuli tužbu - rekla je Shakira.

Kolumbijska pjevačica je izjavila i da ju je savjetovala PricewaterhouseCoopers, jedna od četiri najveće svjetske poreske specijalizovane firme, tako da je bila "uvjerena" da "od prvog dana radi stvari ispravno i transparentno".

Shakira je optužila španske poreske vlasti da su protiv nje vodile "neprijatnu medijsku kampanju".

Izvor: Anadolija