BROJNI PROBLEMI

Veliki pjegavi orlovi, ptice grabljivice koje žive u Europi, Aziji i Africi, izuzetno su rijetke. Procjenjuje se da u cijelom svijetu postoji manje od 10.000 jedinki, a Međunarodna unija za očuvanje prirode svrstava ih u ranjivu vrstu čija populacija pada.

Orlovi su skoro posve nestali iz zapadne Europe, a sada, prema studiji objavljenoj u časopisu Current Biology prošle sedmice, postoji još jedna prijetnja s kojom se moraju suočiti, a to je rat u Ukrajini koji im je promijenio migracijsku putanju leta.

Svakog proljeća stotine grabljivica leti preko Ukrajine na sjever do gnjezdišta u južnoj Bjelorusiji. Znanstvenici su otkrili da su veliki pjegavi orlovi počeli odstupati od uobičajenih putanja leta zbog ratnih sukoba na tom području.

Glavni autor studije, Charlie Russell, znanstvenik za okoliš na Univerzitetu East Anglia u Englesoj, kazao je za CNN da otkako je rat počeo u februraru 2022. godine promatraju i pitaju se što znači za ptice i kako će prolaziti kroz to područje.

U cijelome svijetu ljudske aktivnosti dovode životinje selice u opasnost. Izvješće Programa UN za okoliš pokazalo je da se gotovo polovica migratornih vrsta na Zemlji suočava s padom populacije, a jedna od pet vrsta koje su znanstvenici naveli je pred izumiranjem.

Ljudi već dugo ometaju migracijske puteve životinja, uništavajući im staništa, gradeći ceste kroz migracijske rute, emitirajući buku i svjetlosno onečišćenje i uzrokujući klimatske promjene.

Za Guardian znanstvenici kažu da ratni sukobi imaju izrazito negativan utjecaj na divlje životinje. Praćenje pomoću GPS-a pokazalo je da su veliki pjegavi orlovi morali letjeti oko 85 kilometra dulje nego prijašnjih godina i da su više skrenuli sa uobičajene putanje.

Ženkama je trebalo 246 sati više da dovrše putovanje, a mužjacima 181 sat. Dok su bili na putu do svojih mjesta za razmnožavanje, oko 30 posto praćenih ptica zaustavilo se, u usporedbi s prijašnjih 90 posto. Duž ruta migracija, ptice se zaustavljaju na mjestima koja im pružaju hranu, vodu i sklonište za odmor i oporavak.

"Ovakve smetnje mogu imati značajan utjecaj na ponašanje i kondiciju orlova", kaže Russell dodajući da će "na jedinke koje se razmnožavaju u tim područjima i druge vrste koje su manje sposobne odgovoriti na uznemiravanje, utjecaj biti i puno veći."