NEPRIJATNE SITUACIJE

Turbulencije su najčešći uzrok povreda putnika u zračnom saobraćaju, a u ekstremnim slučajevima avioni su primorani da prinudno slete.

Piloti će uvijek držati svoje pojaseve vezane dok su u avionu i obično će vas savjetovati da učinite isto. Međutim, da li su turbulencije nešto čega se treba plašiti?

Različite stvari mogu izazvati turbulencije, ali svaka od njih je poznata i razumljiva pilotima. Piloti lete svakog dana i svaki put očekuju malo turbulencija, kao što vozači očekuju da će tokom vožnje naići na neke neravnine na putu.

Turbulencije su neprijatne, ali nisu opasne. One čine dio letenja avionom i ne treba ih se plašiti. Različiti aspekti vremena izazivaju različite vrste turbulencija.

CAT (Clear Air Turbulence) ili turbulencija čistog zraka je najčešći oblik koji ćete kao putnik iskusiti. Zrak se kreće poput horizontalne krivudave rijeke koja se zove zračni tok. On nekada može biti hiljadu kilometara dug, ali je obično širok i dubok svega nekoliko kilometara.

U zavisnosti od smjera kretanja, piloti će ih ili izbjeći ili će ih iskoristiti kako bi smanjili troškove goriva. Kao što brza rijeka udara u obalu, tako i ivice zračnog toka stupaju u interakciju sa zrakom koji se sporije kreće što dovodi do miješanja zraka i nastanka turbulencija.