SLIČNI MAČKAMA

Basenji je jedinstvena, pametna, nezavisna i jedna od najstarijih rasa pasa na svijetu, a mnogima je zanimljivo da njegov lavež zvuči drugačije u odnosu na ostale rase.

Ovo je bio lovački pas koji potječe iz središnje Afrike, a ova rasa je bila poznata ljudima i prije nego su piramide izgrađene. Mnogi kažu da je po ponašanju sličan mačkama jer teško izvršava naredbe.

Drugi nazivi za ovu pasminu su "African bush dog", "African barkless dog", "Congo dog", "Ango angari" i "Zande dog". Postali su najpoznatiji jer su pasmina koja ne laje. Izrazit će svoje osjećaje stvarajući čudan zvuk - nešto između jodlanja i smijanja.

Ovaj pas ima jedinstveni temperament i ličnost, a ako razmišljate o nabavljanju ove pasmine, savjetujemo vam da napravite istraživanje prije nego što se odlučite na taj potez. Za ove pse jedni kažu da su savršeni kućni ljubimci, dok će drugi reći da ih je nemoguće kontrolirati.

Prijateljski je nastrojen prema ljudima, pametan je i poduzetan, ali nije spreman pokoriti se. S određenim strpljenjem možete svojeg basenjija naučiti najvažnije trikove, ali obično ne pokazuje puno entuzijazma da vam ugodi. To je zbog toga što se tijekom tisućljeća prilično neformalno družio s ljudima, umjesto da se stvorila čvrsta veza.

Ako vaš basenji na putu sretne druge predstavnike pasmine ili dominantne pse, može postati prilično neugodno. Inače se voli igrati s drugim vrstama i brzo se sprijatelji, pod uvjetom da je pravilno socijaliziran.