MILIONSKI PREGLEDI

Internetom kruži video koji prikazuje unutrašnjost sovinog uha, a zanimljiva snimka je izazvala različite reakcije.

Naime, X profil @fasc1nate, poznat po dijeljenju zanimljivih naučnih, historijskih i prirodnih sadržaja, podijelio je video koji su neki gledatelji ocijenili uznemirujućim.

Na snimku je prikazan stručnjak za životinje kako drži malu sovu, a zatim kamera zumira njeno uho. Unutar uha vide se žlijezde i mišići koji izgledaju iznenađujuće složeno i neobično. Mnogi nisu ni znali da sove imaju uši ispod perja koje ga krije.

Video je izazvao različite reakcije među gledateljima, mnogi su bili šokirani i načisto zgroženi prizorom unutrašnjeg uha sove. Neki su izrazili svoje nelagodnosti i ocijenili prizor jezivim, dok su drugi bili zadivljeni složenošću anatomije sovinog uha.

"Meni izgleda stvarno jezivo.. zašto je to tako??", napisala je jedna korisnica, dok je drugi napisao: "To je ludo", a treći je nastavio s primjedbom: "Nije ni čudo što mogu čuti kilometrima daleko". "Uvijek sam mislio da su bez ušiju", "Kako mogu poništiti ono što sam vidio?", samo su neki od komentara ljudi ispod videa koji ima gotovo tri miliona pregleda.

Dok druge ptice imaju, po pravilu, male okrugle slušne otvore, u sova su ti otvori okomito izduženi i gotovo dugi skoro koliko i sama glava. Međutim, slušni otvori im nisu smješteni simetrično - desni je malo iznad lijevog. Ta asimetrija je od vrste do vrste manje ili više izražena, ali postoji kod svih. Osim toga, mnoge sove imaju upadljiv "veo" oko očiju od paperjastog vjenca koji usmjerava zvuk prema ušima. Zajedno s pernatim ušima, taj veo im služi za pokazivanje raspoloženja i često su upadljive boje. Ulogu slušnih školjki igraju kratka i tvrda pera koja su smještena ispred i iza slušnog otvora i pomažu pri određivanju smjera zvuka. Iz istog razloga, sove imaju širu lubanju nego većina ptica.