ZA OPUŠTEN ODMOR

Britanska origuravajuća kuća MoneySuperMarket formirala je listu najmirnijih gradova svijeta kreirajući "indeks spokoja" kako bi otkrili destinacije s najviše i najmanje opuštajućih mjesta.

Na listi se našlo njih 75, a procijenili su ih prema različitim faktorima uključujući zagađenje zraka, svjetlosti i buke, gužve u saobraćaju, prosječne sunčane sate, kao i sreću i ljubaznost lokalnog stanovništva.

Prema tome, koji se smatra najopuštenijim gradom na svijetu? Prvi na listi je Reykjavik. Prekrasni glavni grad Islanda postigao je impresivnih 85,5 na indeksu spokoja, zahvaljujući dobrom kvalitetu zraka, niskom nivou zagađenja, sretnim mještanima i brojem zelenih površina.
 
Glavni grad Estonije, Talin, našao se na drugom mestu sa 82,3 poena zahvaljujući svojoj tišini i superefikasnoj infrastrukturi. Treći je bio Bergen grad na zapadnoj obali Norveške koji karakterišu čist zrak i najniže razine svjetlosnog zagađenja u cijeloj studiji.

Na listi su svoje mjesto našle i destinacije sa Balkana, Ljubljana je na sedmom, a Dubrovnik na desetom mjestu najmirnijih gradova svijeta.

Na drugom kraju ovog istraživanja su mjesta u kojima ćete mir i spokoj rijetko naći, a New York je na posljednjem mjestu te je okarakterisan kao dom mnoštva atrakcija, noćnog života, hrane, kultnih kulturnih žarišta i bogate američke historije te kao "grad koji nikad ne spava".

Ostali gradovi koji su bili nisko na "indeksu spokoja" uključivali su glavne turističke destinacije, Istanbul, Los Angeles, Marseille, Filadelfiju, Brisel, Veneciju, Milano, Napulj i Pariz koji su bolja opcija za one koji traže zabavu i gužvu na svom putovanju.

Lista 10 najmirnijih gradova svijeta prema ovom istraživanju obuhvata:

- Reykjavik
- Talin
- Bergen
- Beč
- Stockholm
- Vilnius
- Ljubljana
- Minhen
-  Zurich
- Dubrovnik.