PREMA BOOKINGU

Dobra destinacija za odmor može imati zadivljujuću prirodnu ljepotu, lijepo vrijeme i ukusnu hranu, ali osjećaj gostoprimstva je nešto što može u potpunosti poboljšati ili upropastiti odmor.

Ukoliko vas zanima gostoprimstvo, Booking.com u sklopu 12. godišnjih nagrada Traveler Review Awards otkrio je i koje to destinacije svijeta prednjače u ovoj "kategoriji".

Procjenom nevjerovatnih 309 miliona recenzija klijenata sa Booking.com web stranice, oni su sastavili listu deset najugodnijih mjesta za boravak širom svijeta.

Na prvom mjestu je Arraial d'Ajuda, šarmantni mali brazilski gradić na plaži. 72 posto putnika reklo je da je ovo najsanjivije mjesto za odmor i punjenje energije, ali to je više od samo odmarališta na plaži. Obiluje divnim šarenim kućama, a tu se nalazi čak i jedna od najstarijih katoličkih crkava u Brazilu, Nossa Senhora d'Ajuda.

Na listi se našao i Ermupoli, grad grčkog ostrva Siros. Obilježen malim, krivudavim ulicama i neoklasičnom arhitekturom, ovo mjesto je idealno za lutanje. Viana do Castelo u Portugalu, slikoviti primorski gradić nedaleko od Porta, također je na listi najprijatnijih mjesta na svijetu.

Potpuna lista od deset najugodnijih mjesta za posjetu 2024. godine prema Bookingu obuhvata:

Arraial d'Ajuda, Brazil

Ermoupoli, Grčka

Viana do Castelo, Portugal

Daylesford, Australija

Grindelwald, Švicarska

Moab, Sjedinjene Američke Države

Uzès, Francuska

Mazatlan, Meksiko

Jaisalmer, Indija

Fujikawaguchiko, Japan

Predviđanja putovanja Booking.com-a za 2024. godinu naglašavaju kako putovanja nisu samo bijeg, već katalizator za ljude da dožive svoje najbolje živote. Zapravo, više od tri četvrtine ispitanika u anketi je otkrilo da se osjećaju življe nego ikada kada su na odmoru i istražuju nova mjesta.