Osuđena

Amerikanka koja je tokom odmora na Baliju 2014. godine pomogla u ubistvu svoje majke i trpanju njenog tijela u kofer, osuđena je na 26 godina zatvora.

- Ovo je bio brutalan zločin s predumišljajem - rekao je američki okružni sudija Matthew Kennelly izričući kaznu, piše CBS News.

Heather Mack je još 2015. u Indoneziji osuđena na 10 godina zatvora, ali je puštena 2021.

Zatim je uhapšena po dolasku u SAD i optužena za urotu za ubistvo američke državljanke.

Mack je posljednje dvije godine provela u čikaškom zatvoru čekajući presudu. U srijedu je sudija Matthew Kennelly presudio da će joj se uračunati vrijeme koje je do sada odslužila, smanjujući njenu službenu kaznu na oko 23 godine.

Tužitelji su predložili kaznu od 28 godina zatvora za Mack, koja se urotila sa svojim tadašnjim dečkom Tommyjem Schaeferom da ubije svoju majku, bogatu profesoricu Sheilu von Wiese-Mack.

Par je to navodno učinio kako bi dobio pristup organizaciji vrijednoj 1,5 miliona dolara.

Tužitelji su naveli da je Mack, koja je u vrijeme ubistva imala 18 godina i bila trudna, pokrila usta svojoj majci dok ju je Schaefer udarao po glavi zdjelom za voće.

Tijelo je kasnije otkriveno u koferu.

Nakon ubistva Wiese-Mack u hotelu, Mack i Schaefer ostavili su kofer s njenim ostacima u prtljažniku taksija, rekli su tužitelji.

Vozač je kasnije obavijestio policiju, a par je otkriven u drugom hotelu na Baliju.

Tokom izricanja presude, brat ubijene, Bill Wiese, zatražio je od suda da izrekne najveću moguću kaznu, tvrdeći da Mack nije pokazala kajanje za zločin.

- Da je bilo po mome, Heather bi ostatak života provela iza rešetaka - rekao je Wiese.

Schaefer, koji se također spominje u američkoj optužnici, i dalje je zatvoren u Indoneziji.

Faktor/CBS News