LISTA NEW YORK TIMESA

Postoji gomila uputstava o tome kuda se uputiti ako planirate putovanje ove godine, ali godišnja lista New York Timesa koja donosi 52 mjesta koja treba otići je sveobuhvatnija od većine turističkih vodiča.

Stručnjaci New York Timesa sastavili su ovogodišnju listu destinacija imajući na umu održiva putovanja i kulturne događaje. Od Puta totaliteta (Path of Totality), koja će biti jedno od najboljih mjesta za gledanje pomračenja Sunca u aprilu, do Mauija na Havajima , koji je teško oštećen u šumskim požarima 2023. godine, postoji vrlo dobar razlog da posjetite svako mjesto navedeno na listi za 2024. godinu.

Postoji i obilje izbora, bez obzira na energiju za kojom žudite. Za avanturističke putnike tu je podvodni svijet Hurgade u Egiptu, ali za one koji traže mistični mir i relaksaciju, tu je Salar de Uyuni, najveća solana na svijetu.

Na listi su neke od destinacija izdvojene zbog kulinarske ponude, druge zbog prirodnih ljepota, neke zbog noćnog života i muzike, a treće zbog savremene umjetnosti.

Put totaliteta zauzima prvo mjesto liste, a prvih deset destinacija koje preporučuju za posjetiti čine i: Pariz (Francuska), Yamaguchi (Japan), Novi Zeland vozom, Maui (Havaji), Baaj Nwaavja I’tah Kukveni (Arizona), Singapur, O'Higgins (Čile), Ladkah (Indija) te Ženeva (Švajcarska).

Kad se radi o državama i mjestima s Balkana, na listi su prepoznate i Albanske Alpe - Prokletije za koji New York Times navodi: Zabačeni planinski lanac u sjevernoj Albaniji, poznat kao Proklete planine, ili Albanski Alpi (iako seže i do Crne Gore i Kosova), godinama očarava planinare koji traže spokoj među vrhovima. Možda neće dugo biti mirno: jeftine aviokompanije kao što su Ryanair i Wizz najavile su nove rute za Albaniju, čineći njena staklena jezera i kilometre relativno netaknutih staza pristupačnijim za istraživače koji traže pristupačni raj".

Naveli su kako posjetitelji mogu boraviti kod lokalnog stanovništva u pansionima ili na farmama kako bi dobili uvid u seoski život prije nego što prošetaju prijevojom Valbona.

Cjelokupnu listu od 52 države čine i:

Dominika
Manchester, Velika Britanija
Craters of the Moon, Idaho
Baltimore, Maryland
Salar de Uyni, Bolivija
Negombo, Šri Lanka
Massa-Carrara, Italija
Bannau Brycheiniog, Wales
Maroko
Valencia, Španija
Kansas City, Missouri
Antananarivo, Madagaskar
Yucatan Peninsula, Mexico
Lake Toba, Indonezija
Almaty, Kazahstan
Quito, Ekvador
Mingan Archipelago, Quebec
Montgomery, Alabama
Tasmania, Australija
Waterford, Irska
Tsavo National Park, Kenija
Brasilia, Brazil
El Salvador
Koh Her, Kambodža
Vestmannaeyjar, Island
Montevideo, Urugvaj
Mustang, Nepal
Beč, Austrija
Brisbane, Australija
Pasadena, California,
Hurghada, Egipat
Boundary Waters, Minnesota
Solun, Grčka
Normandija, Francuska
Grenada
El Camino de Costa Rica
Albanske Alpe - Prokletije
White Horse, Yukon
Choquequirao, Peru
Dresden, Njemačka
Monarch Butterfly Biosphere Reserve, Mexico
Flamingo, Florida