Feng shui

Svi znaju ili su barem čuli za Feng shui, ali dok mnogi razmišljaju o rasporedu prostorija i namještaju koji nije tako lako promijeniti, većina nije sigurna kako dekorativni komadi namještaja utječu na cijelu ovu priču.

Naime, njihovo postavljanje ili mijenjanje može dovesti do dramatičnih poboljšanja, kao i optimizacije energije koja teče kroz prostor. Da podsjetimo, Feng shui ima pet elemenata, a to su: voda, zemlja, vatra, drvo i metal, a svaki od njih pojačava neku vrstu energije, prenosi Jutarnji.

Kada je riječ o novcu, uz njega se najčešće povezuje element vode, pa bi svi koji žele održati njen protok ili je ojačati trebali na sam ulaz u dom postaviti itison ili tepih u plavkastim nijansama. Ako to nije moguće, dobro je da barem tepih ima plave ili zelene detalje.

Ako niste u mogućnosti uskoro promijeniti podne prostirke, poslužite se malim trikom koji se koristi kao "Feng shui lijek". Uzmite komad suhe morske trave ili mahovine i stavite ga ispod tepiha. Time privlačite sreću i bogatstvo u dom.

Za razliku od suhog cvijeća koje mnogi ponekad beskorisno gomilaju i stvaraju samo prašnjavi nered, što Feng shui zabranjuje, ovaj detalj iz prirode s posebnom namjenom djeluje kao sredstvo za pojačavanje energije tepiha koju ne možemo promijeniti.

Ako imate finansijskih problema i osjećate da je energija tu "blokirana", potreban vam je tepih crvenkastih i smeđih tonova, jer ova kombinacija može stvoriti "zapaljivu" smjesu koja će otvoriti blokade.

Najveću grešku čine vlasnici poslovnih prostora koji se odluče platiti izradu otirača s nazivom firme. Isto vrijedi i za tepih na ulazu. Nikada to ne radite, kažu feng shui majstori. Time dopuštate "gaženje" poslovnog ugleda, ističu, a bolje je ako od ulaza vodi svojevrsni šablon koji podsjeća na stazu, kojom do vas prirodno dolaze partneri, klijenti ili kupci.

Jutarnji.hr