GLOBAL ECONOMY I NUMBEO

Stranica za prikupljanje podataka World of Statistics nedavno je objavila koje su zemlje najskuplje za život.

Izračunavanje troškova života u određenom području obično se provodi mjerenjem troškova raznih dobara i usluga, od stanarine ili hipoteke i režija do namirnica i odjeće, zatim poređenjem tih iznosa s troškovima istih dobara i usluga u drugim državama.

Prema istraživanjima koje su proveli Global Economy i Numbeo najskuplja zemlja za život je otočje Bermuda. Glavni grad Bermuda, Hamilton, smatra se jednim od najskupljih gradova na svijetu, gdje stanarina za stan od 80 kvadratnih metara košta 4.058 dolara mjesečno.

No, ne postoje dvije identične liste skupih zemalja. Različite istraživačke organizacije koriste malo drugačije faktore za izračun troškova života, a neke uključuju teritorije koje druge izostavljaju ili dobivaju informacije iz alternativnih izvora. Unatoč tome, pregled više popisa otkriva neke prepoznatljive trendove.

Tako se na obje liste ovih istraživanja našle Švicarska, Island, Norveška, Danska, Barbados i Bahami, a pojedinačno su se našle još Izrael, Australija, Novi Zeland, Kajmanski otoci, Jersey i Singapur.

Mnoge od najskupljih zemalja za život spadaju u jednu od dvije kategorije odnosno ili je riječ o egzotičnim odredištima za odmor kao što su Bermuda i Bahami ili se nalaze na sjeveru Evrope kao Norveška i Island.