Otisci stopala djece, stari oko 1.900 godina, otkriveni su tokom iskopavanja u drevnom gradu Stratonikeia na zapadu Turske, javlja Anadolija.

Profesor Bilal Sogut, šef arheološkog iskopavanja u gradu Stratonikeia, rekao je da su timovi imali uspješne radove u drevnom gradu, koji se nalazi u okrugu Yatagan u provinciji Mugla.

Sogut je rekao da su uložili impresivne napore na stogodišnjicu Republike, što je dovelo do brojnih otkrića.

- Pronašli smo otiske stopala stare skoro 1.900 godina u ostacima gornjeg poklopca kupatila iz rimskog perioda. Čak smo utvrdili da ovi otisci stopala, na ciglama korištenim u trezoru, pripadaju troje različite djece starosti od dvije do tri godine - naveo je Sogut.Podsjetio je da su ranije pronašli različite prikaze na crijepovima i zidnim ciglama, ali prvi put su naišli na takav otisak stopala.

- Ti otisci stopala su dolazili iz različitih pravaca i nisu svi bili u istom pravcu - dodao je Sogut.

Stratonikeia se naziva "Gradom gladijatora" i uvrštena je na privremenu listu svjetske baštine UNESCO-a.Poznat je i kao jedan od najvećih mermernih gradova na svijetu. Iskopavanja u drevnom gradu započela su 1977. godine.

Drevni grad, značajan za helenističko, rimsko i bizantijsko razdoblje, kao i za anadolske kneževine, osmansko i republikansko doba, čuva značajne artefakte.

Anadolija