ROMANTIČNA KOMEDIJA

Od zapanjujuće crvene haljine Julie Roberts do zarazne, ali elegantne muzike Roya Orbisona, "Zgodna žena" iz 1990. godine imao je sve sastojke za moderni klasik.

Ova romantična komedija prati priču o Edwardu, bogatom biznismenu koji unajmi Vivian, prostitutku, da ga prati na društvenim događanjima.

Dok se par zaljubljuje, prvo platonski, bore se da premoste jaz između svojih različitih života.

Film je prepun ikonskih scena koje su mu osigurale čvrsto mjesto na pijadestalu pop kulture 90-ih godina prošlog stoljeća i nesumnjivo će ostati klasik svog vremena, ali vremenom je publika počela isticati primjedbe na neke od njegovih poruka.

Izvan prekršaja Zakona o prostituciji u Kaliforniji koji su počinili Edward i Vivian, priča idealizira stil života pohlepnih gradskih bankara:

Kako se ispostavilo, Richard Gere je primijetio to tokom snimanja filma i osjećao se pomalo nelagodno zbog toga.

- Ljudi me pitaju o tom filmu, ali sam ga zaboravio - rekao je Gere za australski faroutmagazine.co.uk i dodao:

- Taj film je te dečke prikazao kao šarmantne, što nije bilo ispravno. Srećom, danas smo sve više skeptični prema takvim tipovima. U osamdesetima su odnosi bili uglavnom povezani sa statusom. Radije bih bio voljen nego imao novac i sve te druge stvari. Sada znam da bih radije imao nešto što je istinito, nešto što se temelji na pravoj ljubavi - kazaoa je slavni glumac.

Može se i tvrditi da "Zgodna žena" prikazuje Edwarda kao usamljenog bankara koji je razočaran svojim položajem u svijetu. Možda bi se postigla moralna ravnoteža da je Vivian nadahnula Edwarda da preuzme manje plaćeno, ali obogaćujuće i filantropsko zanimanje.



Izvor: Faktor/aroutmagazine.co.uk