Palestina

Biznismen Mohamed Hadid, otac poznatih manekenki Gigi i Belle Hadid, ispričao je kako je njegova porodica dočekala jevrejske izbjeglice iz Njemačke u Palestinu.

Iako su ih primili raširenih ruku u svoj palestinski dom, poslije su ih izbjeglice izbacile iz njega. Hadid je pojasnio kako se to dogodilo.

- Safad, to je grad u kojem je moj otac živio stotinu godina, djed i pradjed i tako dalje. Kada je brod došao iz Poljske sa izbjeglicama, jevrejskim izbjeglicama iz Poljske i Njemačke, kako god, i otišli su u nekoliko zemalja, prvo u Ameriku, zatim na Kubu, a onda u Haifu, i dovoljno je smiješno da je Haifa luka koju je izgradio moj pradjed i imali su zastavu na boku svog broda: "Izgubili smo svoje domove u Njemačkoj, nemojte dozvoliti da izgubimo našu nadu ovdje u vašoj zemlji". Pa su ih uzeli, odveli su dvije porodice, svako je odveo dvije porodice. Doveli su ih u našu kuću, u kuću mog oca i živjeli su s nama dvije i po godine.

Moja majka je bila trudna sa mnom i otišla je u Nezaret, u kuću svojih roditelja, rodila me tamo. Imao sam devet dana kada se vratila u Safad da me odvede u našu kuću koja je bila zaključana. Nisu nas pustili u naš dom. Kad ih je moja majka preklinjala da uzme čaršaf ili nešto u šta će me zamotati, nisu joj dopustili. Pa se preselila negdje u izbjeglički kamp u Siriji - ispričao je Hadid.

Faktor