Guinnessova knjiga

Muškarac iz Južne Karoline oborio je svjetski rekord jedući povrće od kojeg se vrti želudac.

Ed Currie kaže da je stenjao od bola sat vremena na kiši nakon što je probao vlastiti proizvod, piše Unilad.

Ljutu papriku, sada već najljuću na svijetu s obzirom na to da je kao takva 9. oktobra ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, nazvao je Pepper X. Pobijedila je svog prethodnika, papriku Calorina reaper, koja je također djelo Eda Curriea.

U stvari, prilično je spržila svog prethodnika kada se gleda rezultat Scovilleove skale, kojom se opisuje ljutina paprike.

Poređenja radi, Habanero chilli paprika ima oko 100.000 jedinica, a Carolina reaper ima 1,64 miliona jedinica. Međutim, Pepper X, koji je križanac između Reapera i misteriozne paprike od prijatelja iz Michigana, probio se na vrh liste i mjeri oko 2,69 miliona jedinica.

To je praktično oružje u ovom trenutku, s obzirom na to da policijski peper sprej ima oko 1,6 miliona jedinica, dok se većina grizlija može otjerati sprejem koji u prosjeku iznosi oko 2,2 miliona jedinica, prenosi ABC 7.

Currie je opisao da najljuća paprika isporučuje "trenutnu, brutalnu toplinu". Za ABC 7 je izjavio da su ga posljedice kušanja "ostavile u agoniji" nakon što je pojeo cijelu papriku.

- Osjećao sam vrućinu tri i po sata. Onda su došli grčevi - otkrio je Currie i dodao da su ti grčevi bili užasni.

- Ležao sam otprilike sat vremena na kiši, stenjući od bola - dodao je.

Zato i nije iznenađujuće da je Currie samo jedan od pet ljudi koji su pojeli cijeli Pepper X.

Međutim, on kaže da je izgradio toleranciju nakon što je proveo deceniju radeći na paprici Pepper X i prethodno, California reaperu.

Zanimljivo je da se on bori da "ubere plodove" svojih kreacija s bezbrojnim proizvodima koji koriste Reaper bez njegovog pristanka. Zato je Pepper X strogo čuvana tajna.

U saopćenju za javnost najavljeno je da se sjemenke i mahune Pepper X neće prodavati, tako da je jedini način da vidite da li možete podnijeti začin kroz određene umake.

Unilad