NEMA PREDAJE

Takmičenje u izležavanju započelo je 18. augusta u crnogorskom Etno selu Brezna s 21 takmičarem. Danas, više od mjesec dana kasnije, leži ih još četvero s ciljem osvajanja nagrade od 1.000 eura.

Dvije žene i dva muškarca ne žele odustati jer im je pobjeda blizu. Mićo Blagojević, vlasnik spomenutog etno sela, idejni je začetnik ovog jedinstvenog događaja.

"Ovo je sad već 11. godina. Pokušali smo taj mit da su Crnogorci lijeni okrenuti na šalu i predstaviti ga na duhovit način. Prve godine smo mislili da će takmičenje trajati kraće pa je onda trajalo 36 sati pa 52 pa su se onda pravila malo promijenila da ima pauza svakih osam sati za WC koja traje 10 minuta. Rekord je bio 117 sati. Međutim, ove godine su premašili sve rekorde. Već je prošlo više od mjesec dana" rekao je Mićo za Pixsell i dodao kako očekuje da će iduće godine to biti veliki događaj praćen kamerama.

Među posljednjim preostalim "ljenjivcima" je Lidija Marković (23), kozmetičarka iz susjednog Nikšića.

"Imam kozmetički salon. Došla sam ovdje da se odmorim i pobijedim. Nisam očekivala da će toliko trajati. Htjela sam oboriti prošlogodišnji rekord i evo još sam ovdje. Ustat ću kada mi dosadi ležati, ali ne znam kada će to biti. Nisam tu zbog novca nego zbog sebe, da pobijedim i pokažem svoj karakter, kad kažem da ostajem do kraja, da tako i bude, bez obzira kad će to biti", rekla je.

Gordana Filipović (36) iz Nikšića, supruga je i majka dvoje djece. Prvenstveno se prijavila zbog nagrade koja joj je zvučala primamljivo.

"Doduše, mislila sam da će sve trajati pet ili šest dana. Nakon 10 dana je ta nagrada izgubila smisao. Sad sam već izgubila i svoju platu pa sam zapravo u minusu, ali me drži izdržljivost i inat", rekla je.

Istaknula je kako je cijela podorica podržava i svakodnevno posjećuje, što joj daje snagu da izdrži do kraja.

"Imam punu podršku supruga i sinova. Oni su mi i rekli da nakon 16 godina braka i djece dođem ovdje na godišnji odmor. Ovdje stvarno odmaram, bez obaveza i bez problema. Ovo je za mene pravi godišnji", navela je.

Jovan Crnčanin (33) iz Kruševca je ispričao da se na takmičenje prijavio zbog novčane nagrade, ali i da bi i svojim primjerom dokazao nogometašima kluba Napredak da se ustrajnošću sve može prebroditi. On je dio njihovog marketing tima.

"Oni sada imaju loše rezultate pa ih ja želim motivisati. Doduše, nisam očekivao da će takmičenje ovoliko trajati pa su mi sada motivi malo ipak drugačiji, više je to dokazivanje samom sebi", kazao je.

Student Filip Knežević (23) iz Mojkovca u Crnoj Gori se prijavio jer je imao naporno ljeto pa je vidio priliku da se dobro odmori.

"Mene je motivisalo to što su mi ukućani stalno govorili kako ležanjem neću ništa postići u životu pa sam se prijavio da ih demantujem. Dane provodim na mobitelu, u razgovoru s drugim takmičarima, gledajući filmove i čak učeći za ispit na fakultetu. Ako pobijedim, kupit ću jedan dobar krevet da odmorim nakon ovog", rekao je.