POTJERA

U sinoćnjoj Potjeri jednog od takmičara kviza zbunilo je pitanje o jednom nobelovcu.

"Koji naš nobelovac nije rođen u Bosni i Hercegovini?" glasilo je postavljeno pitanje, a ponuđeni odgovori bili su: A) Andrić, B) Prelog i C) Ružička. Takmičar Ante se isprva zamislio, a onda je rekao da je riječ o Vladimiru Prelogu, što nije tačno - on je rođen u Sarajevu.

Tačan odgovor bio je Lavoslav Ružička koji je rođen u Vukovaru. "Nisam znao, ovaj…", kratko je komentariso takmičar. Lovac Krešimir Sučević Međeral znao je da je riječ o Ružički.

Pitanje je izazvalo i pravu pometnju na društvenim mrežama, gdje su se mnogi zapitali čiji su ustvari nobelovci Andrić i Prelog, budući da su rođeni u Travniku, odnosno u Sarajevu.

"Mislim da je neko dobronamjerno napisao pitanje, ono kao 'naš', to jest, nobelovac koji nije stranac. Kad usporedimo strance, onda su i Đoković, Džeko s naših prostora", "A šta je tu toliko sporno? I Prelog i Andrić su imali hrvatski identitet", "Pa Andrić je rođen u BiH, ali se izjašnjavao kao Srbin…", neki su od komentara na društvenim mrežama.

"Lakše pitanje bi bilo: 'Ko od stanovnika Republike Hrvatske nije rođen ili nije porijeklom iz BiH?'", "Trebalo je lakše formulisati pitanje…", pišu neki.