Otkriva studija

Prvo potvrđeno viđenje kopna Antarktika pripisano je ruskoj ekspediciji 1820. godine, dok se prvo iskrcavanje na kopno pripisuje američkom istraživaču 1821. godine, ali istraživanja novozelandskih istraživača sugeriraju da autohtoni narod kopna Novog Zelanda – Maori – imaju znatno dužu historiju s najjužnijim kontinentom Zemlje.

Istraživački tim, predvođen biologom za zaštitu prirode Priscillom Wehi iz Manaaki Whenua Landcare Researcha, pogledao je usmene historije, kao i "sivu literaturu" – što znači istraživanja, izvještaje, tehničke dokumente i drugi materijal koji su objavile organizacije izvan uobičajenih akademskih ili komercijalnih izdavačkih kanala.

- Otkrili smo da se povezanost s Antarktikom i njegovim vodama javlja od najranijih tradicionalnih putovanja, a kasnije kroz sudjelovanje u putovanjima i istraživanjima pod vodstvom Evrope, suvremenim naučnim istraživanjima, ribolovu i još mnogo toga stoljećima - rekao je Wehi 2021. godine.

Istraživači prvo ističu putovanje na jug iz ranog 7. stoljeća polinezijskog poglavice Hui Te Rangiore i njegove posade. Ovo bi ih vjerovatno učinilo prvim ljudima koji su vidjeli vode Antarktika, više od hiljadu godina prije ruske ekspedicije.

- U nekim narativima, Hui Te Rangiora i njegova posada su išli na jug. Čineći to, oni su vjerovatno bili prvi ljudi koji su ugledali vode Antarktika, a možda i kontinent. Putovanje i povratak Hui Te Rangiore dio su historije naroda Ngati Rarua, a ove priče se pojavljuju u brojnim rezbarijama - napisao je tim u svom radu.

Ovo otkriće možda i nije veliko iznenađenje za Maore koji ove priče pričaju generacijama, ali kako istraživači objašnjavaju, akademska literatura još ima dug put da nadoknadi ovo bogatstvo znanja.

- Narativi nedovoljno zastupljenih grupa i njihova povezanost s Antarktikom i dalje su slabo dokumentovani i priznati u istraživačkoj literaturi. Ovaj papir počinje da popunjava ovu prazninu - napisao je tim.

Science Alert