Riješena misterija

Još od 6. novembraa 1922. godine kada je bila otkrivena, grobnica faraona Tutankamona pravo je vrelo informacija, ali i pitanja.

U grobnici je pronađeno oko 5.000 predmeta, a njihova je svrha zaintrigirala brojne naučnike, arheologe pa čak i astronome. Jedan od njih je i nož koji mu je bio privezan uz nogu i koji je izrađen od meteoritskog željeza, piše National Geographic.

Do sada je nestalo nekoliko različitih teorija o porijeklu materijala od koje je iskovan ovaj komad oružja, a s obzirom na to da je u to vrijeme bilo nemoguće pronaći željezo na zemlji, sve su jako zanimljive.

Jedan zaključak o porijeklu oštrice donijeli su istraživači s milanske politehnike, Univerziteta u Pizi i Egipatskog muzeja u Kairu. Naime, u istraživanju su koristili rendgensku fluorescentnu spektrometriju, neinvazivnu tehniku koja otkriva molekule unutar promatranog materijala. Njom su utvrdili da nož sadrži veliki postotak nikla i tragove kobalta, fosfora i drugih rijetkih materijala. Prema tim informacijama, zaključili su da je ispitani materijal vanzemaljskog porijekla.

Shvatili su i da je sastav materijala vrlo sličan specifičnim meteorima koji se nalaze u blizini Zemlje.

- Utvrđeno je da jedan meteorit - Kharga, ima odnos nikla i kobalta kakav je otkriven i u sastavu bodeža. Fragmenti meteorita su pronađeni 2000. godine u naslagama krečnjaka u Mersa Matruhu, luci oko 250 kilometara zapadno od Aleksandrije - rekla je istraživačica Daniela Comelli.

Inače, poznato je da su Egipćani željezo zvali "crni bakar s neba", što ide u prilog rezultatima istraživanja.

National Geographic