POGLEDAJTE SNIMAK

Na društvenim mrežama je objavljen videosnimak za kojeg se tvrdi da se na njemu vidi djed dok se verbalno suprotstavlja ruskim vojnicima u ukrajinskom Melitopolu.

Riječ je o regiji Zaporožje na sjeveru Ukrajine. Snimak je objavio jedan turski reporter Ragip Sojlu, a reporteri britanskog lista Guardian su ocijenili da je riječ o autentičnom snimku.

Između ostalog, djed im je poručio da je i on Rus te ih je pitao zašto su uopće došli u Ukrajinu.

"Rusi koji napadaju Ukrajinu su tako s*****i. Šta ti radiš ovdje? Mi imamo svoj život, ti imaš svoj. Ja sam Rus i živim u ovoj državi. Vi imate svoju državu, a mi svoju. Zar nemate problema u svojoj zemlji? Da li ste svi tamo bogati? Srami se", poručio je.

U toku je treći dan ruskog napada na Ukrajinu, a borbe se odvijaju i u Kijevu. Zapad finansijski i vojno pomaže Ukrajincima, ali ne namjerava angažovati svoje vojnike u ovoj državi. Izriču se i oštre sankcije Rusiji.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski je odbio ponudu Sjedinjenih Američkih Država da pomognu u evakuaciji iz Ukrajine te je poručio da mu ne treba prijevoz, već oružje. Uvjerava da će ostati u zemlji. Prema njegovim riječima, označen je kao neprijateljem broj jedan, a njegova porodica je označena kao neprijatelj broj dva.

Zelenski je ruskog predsjednika Vladimira Putina pozvao na pregovore. Između ostalog, zatražio je i od Izraela da posreduje u pregovorima. Putin je odgovorio da je Rusija također spremna za pregovore te da bi oni trebali biti u Minsku. Međutim, Putin je pozvao ukrajinske vojnike da izvrše državni udar poručivši im da će s njima dogovor biti izgledniji, nego s vlastima Ukrajine.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 120.000 izbjeglica je napustilo Ukrajinu, a moglo bi ih biti još četiri miliona. Do sada je poginulo 198 Ukrajinaca, a među njima je i troje djece.