Istraživanje pokazalo

Nasumično istraživanje, koje je uključivalo 100 odraslih ljudi koji su nosili EKG uređaje za kontinuirano snimanje, pratilo je unos kofeina, kretanje, san i zdravlje u periodu od dvije sedmice. Prema zaključcima tima sa Univerziteta Kalifornija u San Franciscu, bilo je i korisnih i štetnih kratkoročnih učinaka kofeina na zdravlje.

Utjecaj kofeina na kretanje i san

U danima kada su volonteri pili kafu, hodali bi dodatnih 1000 koraka u odnosu na dane kad nisu popili kafu, a svaka dodatna šoljica povećavala je broj koraka još za 600. Međutim, pokazalo se da je ispijanje kafe smanjilo trajanje sna za 36 minuta za prvu šalicu i za dodatnih 18 minuta za svaku novu šoljicu tog napitka.

Nije bilo razlika u kontinuirano kontroliranoj glukozi mjerenoj kad su sudionici studije konzumirali kafu u odnosu na dane kad je nisu pili.

Tim nije rekao zašto bi to mogao biti slučaj, već su samo zaključili da rezultati “naglašavaju složen odnos između kafe i zdravlja”.

Zdravstveni učinci kafe imaju i pozitivne i negativne strane

“Kafa je najčešće konzumirani napitak na svijetu, ali njeni zdravstveni učinci ostaju nejasni”, rekao je autor studije Gregory Marcus. “Iako je većina dugoročnih posmatračkih studija sugerirala višestruke potencijalne prednosti ispijanja kafe, ovo je prvo ispitivanje koje je istraživalo fiziološke posljedice konzumacije kafe u stvarnom vremenu.”

“Češća tjelesna aktivnost, koja je bila potaknuta konzumacijom kafe, ima brojne zdravstvene prednosti, poput smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2 i nekoliko karcinoma te je povezana s dužim životom”, rekao je dr. Marcus.

“S druge strane, smanjen san povezan je s raznim štetnim psihijatrijskim, neurološkim i kardiovaskularnim ishodima. Ovi rezultati ističu složen odnos između kafe i zdravlja.”

Studija je predstavljena na Scientific Sessions American Heart Associationu ove godine.

Autor: Index.hr