(Video) Oružje budućnosti

Da je napetost na Korejskom poluotoku dosegla svoj vrhunac sada je već potpuno jasno. Sa svih strana stižu prijetnje i provokacije, a nadmetanje "vojnim sposobnostima" traje već nekoliko mjeseci.

Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim napadima, dok SAD odgovara prijetnjom da će instalirati svoj proturaketni obrambeni sistem na ostrvo Guam. Podsjetimo, Sjeverna Koreja juče je objavila kako je njihova vojska dobila i službeno odobrenje za napad na SAD i Južnu Koreju, nakon čega je Pentagon objavio informaciju o prebacivanju sustava THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) na Guam. O čemu se tačno radi?
THAAD je američki odbrambeni sistem velikog dometa kojem je svrha presretati nadolazeće bojne glave što dalje od branjenog područja. THAAD-ove rakete obaraju projektile kratkog i srednjeg dometa koji mogu pogoditi mete udaljene do 5.630 kilometara. Iako se američki stručnjaci slažu da sjevernokorejske rakete dugog dometa ne mogu dosegnuti američko tlo, vjeruje se da bi ostrvo Guam ipak mogle izravno ugroziti.
Same rakete THAAD-a ne nose bojne glave, već djeluju na temelju kinetičke energije. THAAD je dizajniran za obaranje raketa Scud i sličnih projektila, ali nije djelotvoran protiv raketa kojima je domet veći od 6000 kilometara, što je dokazano prilikom demonstracije u oktobru prošle godine.
Iako je testiranje sistema THAAD prvotno bilo planirano za 2012. godinu, ono je ipak održano u maju 2008. godine.