U Hirošimi ubijeno 557.478 ljudi

Japanski grad Hiroshima u četvrtak je objavio novi izvještaj o rezultatima istraživanja stvarne štete od atomskog napada na grad 1945. godine, predstavljajući novi broj od 557.478 ubijenih u napadu, 15.000 žrtava više nego u ranijem izvještaju, saopćili su gradski zvaničnici.

Izvještaj je prikupljen u okviru tridesetogodišnjeg istražnog projekta o broju žrtava, fokusirajući se na demografske promjene u posljednjim decenijama, prenosi Xinhua. 
  
Objavljeni podaci zasnovani su na posljednjim brojkama, prikupljenim do 2011. godine uz dodatih 120.000 historijskih izvora kao što su bolnički dosjei i nekrolozi, saopćio je Odjel za pomoć preživjelim u atomskom napadu u gradskoj vladi Hiroshime. 
  
Izvještaj također navodi stvarni broj "direktnih žrtava" atomskog bombardovanja - onih koji su bili u gradu i u susjednim mjestima i selima - 384.743 ubijenih, dok broj onih koji su preminuli od posljedica bombardovanja iznosi 277.996 osoba, manje od 280.959 kako je navedeno u ranijem izvještaju iz 1999. godine. 
  
Kaoru Ohsugi, direktor odjela, izjavio je za Xinhuu da je, pošto još postoje različita tumačenja broja žrtava napada atomskom bombom i štete koju je izazvao, gradska vlada odlučila da ažurira nove cifre, prikupljajući nove informacije i koristeći kompjuterske tehnologije. 
  
"Hiroshima, prvi grad uništen nuklearnim oružjem u svjetskoj historiji, nada se da će novi izvještaj poslati poruku da se nikada ne ponovi zlo rata", izjavio je Oshugi.