Dio zajednične vojne vježbe dvije zemlje

SAD su saopštile da su dva bombardera B-2, koji su nevidljivi za radare, danas obavili letove iznad Južne Koreje kako bi odvratili Sjevernu Koreju od eventualnog napada na ovu zemlju.

Angažovanje "nevidljivih" bombardera jasna je poruka Pyongyangu o odlučnosti Amerike da odbrani Južnu Koreju od bilo kakve agresije, u vrijeme kada su vojne tenzije na Korejskom ostrvu u porastu.
Pyongyang je juče prekinuo posljednju "vruću" telefonsku liniju sa Južnom Korejom i podigao borbenu gotovost svojih raketnih jednica, koje su nanišanile američke vojne baze u Pacifiku, prenio je AFP.
Bombarderi B-2 iz vazduhoplovne baze u Missouriju preletjeli su 20.800 kilometara do Južne Koreje i nazad i pritom nisu slijetali. Avioni su pogodili mete na vojnom poligonu u Južnoj Koreji, saopštila je vojska SAD.
"Ovo pokazuje da su SAD sposobne da obave letove dugog dometa i izvrše brze i precizne napade kada je to potrebno", navodi se u tekstu.
Letovi su bili dio zajednične vojne vježbe dvije zemlje, koja je naljutila Sjevernu Koreju.
Američki ministar odbrane Chuck Hagel rekao je svom južnokorejskom kolegi da Seoul može da se osloni na vojnu zaštitu SAD i američku nuklearnu, konvencionalnu i raketnu odbranu.