Rješenje dvije države

Američkog predsjednika, koji je poručio da se zalaže za rješenje dvije države, u Ramali su dočekali demonstranti.

Drugog dana posjete Bliskom istoku, američki predsjednik Barack Obama poručio je da Sjedinjene Američke Države žele da se uspostavi samostalna palestinska država, te obećao nastavak finansijske pomoći palestinskim vlastima.
Obamina posjeta Zapadnoj Obali popraćena je demonstracijama.
Nakon sastanka sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, dvojica lidera održala su zajedničku konferenciju za novinare.
"Sjedinjene Američke Države ostaju predane viziji dvije države. Ta ideja ide u korist i odgovara palestinskom narodu, a odgovara i izraelskoj nacionalnoj sigurnosti, Americi i svijetu. Težimo ka uspostavljanju samostalne i održive palestinske države koja će živjeti pored jevrejske države u miru i sigurnosti. To se može ostvariti direktnim razgovorima između Palestinaca i Izraelaca", rekao je Obama.
Obama je obećao i nastavak finansijske pomoći palestinskim vlastima u izgradnji institucija države.
Abbas je zahvalio američkom predsjedniku za napore koje čini za palestinsku državu.
"Sa ovog mjesta ponavljam da smo spremni implementirati sve preuzete obaveze i ispoštovati dosadašnje odluke međunarodne zajednice kako bi osigurali sve potrebne preduslove za nastavak mirovnog procesa i ostvarenje ideje o dvije države, Palestine i Izraela", rekao je Abbas.
Abbas je naglasio i potrebu nastavka unutarpalestinskog dijaloga kako bi se osnažila palestinska pozicija.

Gradnja naselja

Pomoćnik Abbasa Yasser Abed-Rabbo je prije sastanaka rekao da će Palestinci reći Obami da se neće vratiti za pregovarački stol dok se ne obustavi gradnja naselja.
"Nemoguće je doći do pravog (mirovnog) procesa dok god se nastavljaju naseljeničke aktivnosti na našoj zemlji", rekao je on, dodavši da su naselja centralna tema sastanka Obame i Abbasa. 
Palestinci tvrde da ne mogu dogovoriti granicu između Izraela i buduće Palestine dok istovremeno Izrael jednostrano povlači tu graničnu liniju ubrzanom gradnjom naseljeničkih zgrada.
Palestinci žele državu na teritoriji Zapadne Obale, Gaze i istočnog Jerusalema, koje je Izrael okupirao tokom rata 1967, ali su spremni na manje prilagodbe zbog nekih naselja najbližih Izraelu.
Od 1967. godine Izrael je izgradio desetine naselja na Zapadnoj Obali i u istočnom Jerusalemu, u kojima sada živi otprilike 560.000 Izraelaca, što je porast od oko 60.000 osoba od kada je Obama postao predsjednik prije četiri godine.
Palestinci tvrde da samo čvrst pritisak SAD-a može natjerati Izrael da promijene svoje planove i da obustave izgradnju naselja, ali sumnjaju da je Obama spreman na to. Obamino pridobijanje naklonosti izraelske javnosti tokom ovog putovanja je pojačalo takve sumnje.
Oko 150 palestinskih demonstranata okupilo se u Ramali da protestira protiv Obamine posjete. Međutim, njih su zadržale snažne policijske snage, pa nisu mogli da se približe Mukati, gdje su uredi Abassa i gdje je sletio helikopter u kojem je stigao Obama, prenosi Reuters. 
"Šaljemo samo jednu poruku, odbacujemo posjetu jer je poput mnogih drugih posjeta, koje palestinskom narodu nisu donijele ništa. Naša prava su uzurpirana i ne može ih pokloniti predsjednik Obama, kao što to nije uradio ni njegov prethodnik George Bush. Samo otporom možemo vratiti naša uzurpirana prava", rekao je demonstrant Juma'a Al-Ghul.
Kasnije u četvrtak, predviđeno je obraćanje američkog predsjednika Izraelcima u Jerusalemu, a nakon toga radna večera sa izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom.

Ispaljene rakete

Za vrijeme Obamine posjete, dvije rakete ispaljene sa Pojasa Gaze pogodile su južni dio Izraela.
"Jedna raketa je eksplodirala u dvorištu kuće u Sderotu, pri čemu je načinjena šteta, a druga je pala na polje", rekao je u četvrtak glasnogovornik policije Micky Rosenfeld agenciji AFP. Sderot je grad u blizini granice sa Gazom, koji je Obama posjetio 2008. godine dok je još bio senator.
Za sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad.
Ovo je drugi raketni napad od krvavih osmodnevnih novembarskih sukoba između Izraela i Hamasa, koji su okončani nakon primirja kojim je posredovao Egipat. Primirje je skoro u potpunosti ispoštovano od potpisivanja primirja.
Borci iz Pojasa Gaze su 26. februara ispalili jednu raketu koja je pala na obalski grad na jugu Izraela Ashkelon, a za napad su rekli da je protest zbog smrti palestinskog zatvorenika koji je preminuo nakon ispitivanja u pritvoru.
Tokom osam krvavih dana u novembru poginulo je 177 Palestinaca i šest Izraelaca, a izraelska vojska je rekla da su 933 rakete pogodile Izrael, dok je 421 raketu presreo antiraketni sistem Željezna kupola, koji finansira SAD. 
Izvor: Al Jazeera