Otkrivaju se "javne tajne"

Brutalno silovanje studentice u Indiji u decembru dovelo je do masovnih protesta u ovoj zemlji, sve češćih prijava seksualnog zlostavljanja, ali i otkrivanja "javnih tajni" o silovanju i maltretiranju žena i djece.

Prema podacima Human Rights Watcha, u Indiji su česta fizička i seksualna zlostavljanja djece, a policija umjesto da takvo nešto spriječi ili kazni, zlostavlja ili ponižava žrtve.
Foto: AFP
Seksualno zlostavljanje, nažalost, nije ništa strano u indijskom društvu. Vladini sistemi za rješavanje tog problema su neadekvatni.
Naime, istraživanje provedeno 2007. godine pokazalo je da je dvoje od troje djece u Indiji fizički zlostavljano, a 53 posto od 12.300 ispitane djece prijavilo je da su seksualno napadnuti.
Druga istraživanja također pokazuju da godišnje 7.200 djece, među kojima su i bebe, biva seksualno zlostavljano. Nažalost, pretpostavlja se da je broj silovane djece mnogo veći, jer ne prijavljuju se sva seksualna zlostavljanja.
Ove sedmice je u Delhiju objavljena studija "Prekidanje šutnje: Seksualno zlostavljanje djece u Indiji" u kojoj je navedeno da vlasti, ne samo da ne uspijevaju zaštititi djecu od seksualnog zlostavljanja, već ne čine ništa kako bi kasnije pomogli žrtvama.
"Djecu koja se požale da su silovana, policija, ljekari i ostali predstavnici vlasti najčešće ignorišu", kazao je Meenakshi Ganguly, predsjednik organizacije Human Rights Watch za Južnu Aziju.
U izvještaju se navodi da djeca prolaze kroz dodatnu torturu i zlostavljanje odlazeći na traumatične preglede kod ljekara koji uglavnom ne žele prihvatiti činjenicu da je dijete zlostavljano.
Iako se vlasti namjeravaju ozbiljnije pozabaviti ovim problemom, kako bi zaštitile djecu, Human Rights Watch navodi da to neće biti moguće bez potpune reforme.
Naime, djecu najčešće seksualno iskorištavaju rođaci, komšije, prijatelji roditelja ili bivaju zlostavljana u školi, domovima za djecu bez roditelja i većina tih slučajeva nikada ne bude prijavljena, jer je za roditelje to sramota.
Inače, tek prošle godine je indijski parlament sve oblike seksualnog zlostavljanja djece proglasio kaznenim djelom.
No, aktivisti smatraju da sam zakon ne može puno toga promijeniti. Potrebno je mijenjanje stavova i načina razmišljanja ljudi, policije, ljekara ali i predstavnika vlasti.