(Video) Sirijska Guevara

Uredno sređenih obrva u kožnim čizmama sa potpeticama i zlatnom narukvicom na ruci, za Guevaru (Gevara) nikada ne biste rekli da je jedna od poznatijih snajperista krvavog sirijskog građanskog rata.

Međutim, kako život piše romane ova bivša nastavnica engleskog jezika stekla je nevjerovatnu slavu na ulicama Sirije kao "ženski snajperista", piše Daily Mail.
Obučena u sportske pantalone, zimsku jaknu i prekrivena maramom Guevara, nazvana po poznatom južnoameričkom revolucionaru, sjedi skrivena među zidinama srušenih zgrada čekajući da će joj na nišan doći - vojnik Bashara al-Assada.
Iako se sukobi u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji odvijaju uglavnom bez žena, Guevara ima svoju grupu kolega boraca koja broji oko 30 muškaraca i dječaka.
Tvrdi kako je sretna u ovoj neobičnoj i opasnoj ulozi u kojoj se nalazi.
"Sviđa mi se borba. Kada vidim da je neko od mojih saboraca ubijen, osjećam se dužna da uzmem pružje i osvetim ga", govori Guevara.
Ova 36-godišnjakinja započela je svoj rat kada joj je prije nekoliko mjeseci u napadu snaga sirijskog režima ubijeno dvoje djece, sin od sedam i kćerka od deset godina.
Tvrdi da je sada dužna da ubije vladinog vojnika svaki put kada neko od njenih saboraca strada.
Za "posao" kojim se bavi, kako kaže, treba strpljenje, brzina i intelegencija. Često sjedeći satima čeka da neko od pripadnika vladinih snaga naiđe.
"Nikada ne pucam na vojnike dok u njihovoj blizini ima civila. Tek kada je čista situacija i kada niko drugi ne može da strada, oni postaju moja meta", priča Guevara.
"To što radim čini me sretnom. Kada god pogodim uzviknem - DA", rekla je ona.