Trajno rješenje

EU, kao i veći dio međunarodne zajednice, zalaže se za rješenje dvije države – Izrael i Palestina, kako bi se osigurao trajni mir u regiji rastrzanoj sukobom koji traje više od 70 godina.

Dva dana prije nego što će dvije evropske zemlje priznati palestinsku državu Evropska unija (EU) nastoji, uprkos unutrašnjim podjelama, osigurati mjesto za “dan poslije” kraja sukoba u Pojasu Gaze, primanjem nekoliko arapskih lidera u Briselu, piše AFP, prenosi Beta.

U nemogućnosti da ima “jači glas” o tekućem sukobu Izraela i Hamasa, EU se, ipak, nada da će igrati ulogu u definisanju trajnog rješenja između Izraela i Palestine.

U tom kontekstu, već je održano nekoliko sastanaka s arapskim zemljama u regiji. U ponedjeljak se ministri vanjskih poslova EU-a ponovno sastaju s kolegama iz Saudijske Arabije, Katara, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana, kao i s generalnim sekretarom Arapske lige.

EU, kao i veći dio međunarodne zajednice, zalaže se za rješenje dvije države – Izrael i Palestina, kako bi se osigurao trajni mir u regiji rastrzanoj sukobom koji traje više od 70 godina.

A da bi se to postiglo, šef evropske diplomatije Josep Borrell je u nedjelju, primajući palestinskog premijera Mohameda Mustafu u Briselu, naglasio da je samo “jaka” palestinska vlast u stanju da garantuje mir.

Mustafa se nalazi u Briselu povodom konferencije palestinskih donatora.

Borrell je pozvao Palestince da poduzmu neophodne reforme, uključujući i jačanje vladavine prava, i pozvao Izrael da stavi tačku na širenje svojih naselja, što je “suprotno međunarodnom pravu”.

“Mislim da je funkcionalna Palestinska uprava, također, u interesu Izraela, jer za postizanje mira potrebna je jaka takva uprava”, rekao je Borrell.

‘Pravda’ za palestinski narod

Evropljani su pokazali svoje podjele od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Ove razlike su gotovo nepremostive, između zemalja poput Njemačke, koja želi da ne učini ništa što bi moglo ugroziti njen odnos sa Izraelom, i drugih zemalja poput Španije, koja je s Irskom najavila da će priznati Državu Palestinu.

Te dvije zemlje EU-a su, uz Norvešku, prošle sedmice najavile da priznaju Državu Palestinu od 28. maja.

To je samo “pravda” za palestinski narod, rekao je španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares.

Druge evropske zemlje odbijaju to učini ili smatraju da je još prerano za to.

Ove podjele su često sprečavale usvajanje zajedničkih deklaracija u EU-u ili su rezultirale kompromisnim tekstovima ograničenog obima.

Tokom evropskih samita prošlog decembra i februara, naprimjer, nijedan tekst nije mogao biti usvojen na tu temu.

Tada su usvojene deklaracije, ali bez Mađarske.