Povezan s Izraelom

Iranska Revolucionarna garda je zaplijenila brod MSC Aries za koji kaže da je "povezan s Izraelom", javlja iranska državna novinska agencija IRNA.

Iranci su najavili kako će brod prebaciti u iranske teritorijalne vode.

Operacija je izvršena tako da su se iranski komandosi iz helikoptera spustili na brod koji plovi pod portugalskom zastavom. Sve se dogodilo oko 80 kilometara sjeveroistočno od grada Fujairaha u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), tvrdi britanska pomorska trgovačka služba.

Iranski obrambeni dužnosnik podijelio je snimku koja prikazuje komandose kako se iz helikoptera spuštaju na hrpu kontejnera na palubi broda. Čuje se kako član posade na brodu govori: "Nemojte izlaziti."

Iz tvrtke Zodiac Maritime potvrdili su da su oni vlasnici zaplijenjenog broda MSC Aries na kojem se nalazilo 25 članova posade. Potvrdili su kako je brod preusmjeren prema Iranu. "Blisko surađujemo s nadležnim vlastima kako bismo osigurali njihovu dobrobit i siguran povratak broda", stoji u saopštenju.

O svemu se oglasio Daniel Hagari, glasnogovornik izraelske vojske. "Iran će snositi posljedice ako odluči dalje eskalirati situaciju. U stanju smo pripravnosti. Povećali smo našu spremnost da zaštitimo Izrael od daljnje iranske agresije. Spremni smo odgovoriti", poručio je.

Informacija o incidentu dolazi usred pojačanih napetosti između Irana i Izraela.

Danima se očekuje da li će Iran ili njegovi partneri napasti Izrael kao znak odmazde za prošlosedmični napad na iransku ambasadu u Damasku, kada su ubijeni viši zapovjednik Iranske revolucionarne garde i još šest časnika.

Izrael nije preuzeo odgovornost za napad 1. aprila na iransku ambasadu, ali iranski vrhovni vođa Ali Hamenei rekao je da "Izrael mora biti kažnjen i biće" za operaciju za koju je rekao da kao da je izvedena na iranskom teritoriju.

Zapovjednik mornarice Iranske revolucionarne garde izjavio je u utorak da Teheran na prisutnost Izraela u UAE-u gleda kao na prijetnju. Istaknuo je kako Teheran može zatvoriti Hormuški moreuz, ulaz u Zaljev, ako to bude smatrao potrebnim.

Fujairah se nalazi na istočnoj strani Hormuškog moreuza. Omanski zaljev je u blizini Hormuškog moreuza, koji omogućava pristup Perzijskom zaljevu, kroz koji prolazi jedna petina ukupne svjetske nafte kojom se trguje.