Diskriminacija

Nijedan građanin EU iz centralne i istočne Evrope nije imenovan da bude na čelu neke institucije ili agencije EU u prethodnoj godini, pokazao je novi izvještaj u kome se članice i institucije EU, posebno Evropski savjet i Komisija, pozivaju da snažno reaguju i obezbjede pravedniju zastupljenost svih evropskih građana, Prenosi Dnevni evropski servis.

Nakon analize 22 imenovanja u 2023, zaključak četvrtog izdanja godišnje Opservatorije geografskog predstavljanja liderstva u EU "European Democracy Consulting" jeste "dramatično pogoršanje" zastupljenosti građana iz centralne i istočne Evrope od čega su koristi imali građani sjeverne i zapadne Evrope.

Zapadna Evropa pojačala je dominaciju i njenim građanima je pripalo 73 odsto novih imenovanja u prošloj godini i 60 odsto u periodu od 2021. do 2023. prema 35 odsto u periodu od 2018. do 2020.

Istovremeno su građani centralne i istočne Evrope u periodu od 2021. do 2023. imali udio od samo četiri odsto u imenovanjima, što je najmanje u odnosu na prethodne godine.

U tom periodu imenovanja građana iz zapadne Evrope na liderske pozicije činila su 51 odsto što je za 14 odsto više nego u prethodne tri godine.

U izvještaju se navodi da su, čak i kada se gleda prema veličini populacije, građani zapadne Evrope bili zastupljeni na čelu agencija i institucija daleko više nego što bi to bilo pravdeno.

Analiza je pokazala i da su Evropska komisija i Savjet bili odgovorni za 33 odsto imenovanja na najviše funkcije između 2020. i 2022, a vlade članica i njihovi predstavnici za 67 odsto.

Predstavnici EU koje su direktno izabrali građani bili su odgovorni za samo tri odsto imenovanja.  

U preporukama čalnicama EU najprije se ističe da će nepravedna geografska zastupljenost na čelnim pozicijama verovatno negativno uticati na inkluziju građana, kao i na centralnu ulogu Savjeta, Komisije i predstavnika članica i imenovanih.

Preporučuju se analize radi procene situacije, postavljanje ciljeva i definisanje jasnih mjera djelovanja, uključujući obezbjeđenje prikupljanja podataka, usvajanje afirmativnih politika, diversifikovanje kanala komunikacije, unapređenje procesa selekcije i kriterijuma.

Takođe se preporučuje javno objavljivanje godišnjih pregleda stanja, kao što radi EDC, kao i djelovanja po zaključcima iz tog izvještaja.

Izvor: Kosovo online/Dnevni evropski servis