REAKCIJA NA MASAKR

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da su izraelske snage počinile "još jedan zločin" nakon što su pucali na Palestince koji čekaju u redu za hranu u sjevernoj Gazi, gdje je Izrael mjesecima blokirao ili odlagao velike količine humanitarne pomoći.

"Izrael je počinio još jedan zločin protiv čovječnosti ubistvom Palestinaca na Nabulsi trgu. Činjenica da Izrael, koji je koristio izgladnjivanje kao ratno oružje u Gazi, sada gađa nevine civile koji traže pomoć za spašavanje života, dokaz je namjere Izraela da uništi cjelokupno palestinsko stanovništvo", navodi se u saopćenju ministarstva.

Pozvali su Izrael da odmah prekine svoju vojnu operaciju u Gazi.

"Ali izraelska vlada nema zdrav razum ni savjest da donese ovu odluku. Cijeli svijet mora shvatiti da će zločin u Gazi postati globalna katastrofa sa posljedicama daleko izvan regiona. Stoga pozivamo sve one koji imaju utjecaja na izraelsku vladu da zaustave tekuće nasilje u Gazi", zaključeno je.

Podsjetimo, u jutarnjem napadu jugozapadno od grada Gaza ubijeno je više od 100 Palestinaca, a ranjeno 760. Oni su ubijeni dok su čekali u redu za hranu.