NEDOSTATAK MUNICIJE

Očekuje se da će Ukrajina ostati u nedostatku municije biti u veoma teškom položaju u svom ratu s Rusijom i narednih nekoliko mjeseci dok se Zapad ne dogovori o daljnjim koracima za podršku Kijevu, priznao je šef britanskih oružanih snaga admiral Tony Radakin.

Admiral Tony Radakin, govoreći na konferenciji u Londonu, nije direktno komentirao francuski prijedlog o raspoređivanju zapadnih kopnenih trupa u Ukrajini, već je umjesto toga naglasio hitnu potrebu za povećanjem industrijske pomoći, prenosi Guardian.

Vojni šef je rekao da se Ukrajina suočava s teškom situacijom na kopnu gdje se njena vojska "bori u pogledu nedostatka municije i zaliha" s američkom vojnom pomoći koju su zaustavili republikanci u Kongresu, a Evropa još nije u stanju da popuni jaz.

Američki predsjednik Joe Biden sastao se u utorak s liderima Kongresa u Bijeloj kući radi razgovora o nacrtu zakona o pomoći Ukrajini, na sastanku koji je lider većine u Senatu Chuck Schumer opisao kao intenzivan.

Radakin je rekao da se među saveznicima u NATO-u vode razgovori o tome "kako možemo ojačati našu podršku Ukrajini" - s novim najavama koje se očekuju na ili uoči julskog samita NATO-a u Washingtonu.

Rusija je već "na taktičkom nivou osvajala relativno malu teritoriju", rekao je vojni zvaničnik, uključujući grad Avdivku na istočnom frontu, zarobljen nakon pet mjeseci zbog gubitka od 17.000 ubijenih Rusa i 30.000 ranjenih.

Intenzivne borbe se sada vode u blizini Chasiv Yar-a, još jednog grada u Donbasu, gdje se Ukrajina povukla nakon što je prošle godine izgubila Bahmut. "Već se vode žestoke borbe na periferiji" Ivanivske i Bogdanivka, dva sela odmah istočno, rekao je portparol ukrajinske vojske Ilija Jevlaš.

"Mislim da je to nevolja koja će vjerovatno trajati najmanje narednih nekoliko mjeseci", zaključio je Radakin, sugerišući da je malo vjerovatno da će Kijev biti u stanju da pokrene novu kontraofanzivu najranije, a najvjerovatnije sljedeće godine, do kasnog ljeta.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da ne treba isključiti raspoređivanje kopnenih trupa u Ukrajinu, iako je priznao da među savezničkim nacijama nema "konsenzusa" o toj temi.

Među članicama NATO-a nije bilo neposredne podrške za njegov prijedlog.

Glasnogovornik Rishi Sunaka, britanskog premijera, rekao je da Britanija nema planove za raspoređivanje kopnenih trupa - a slične izjave dale su SAD, Njemačka, Italija, Španija i druge zapadne zemlje.

Radakin je takođe pokušao da razbije spekulacije, nakon govora koji je prošlog mjeseca održao šef vojske, general Patrik Sanders, da Ministarstvo odbrane (MO) želi da ponovo uvede oblik nacionalne službe kao odgovor na agresiju Rusije.

“Nismo na ivici rata sa Rusijom. Mi nećemo biti napadnuti. Niko u Ministarstvu odbrane ne govori o regrutaciji u bilo kom tradicionalnom smislu te riječi”, rekao je Radakin u prikrivenom ukoru načelniku vojske.​