EMOTIVNO OBRAĆANJE

Supruga Alekseja Navalnog Julija objavila je danas video na stranici svog preminulog muža u kojem je najavila da će preuzeti borbu Alekseja.

"Ja nisam trebala biti na ovom mjestu, nisam trebala da snimam ovo obraćanje. Na mom mjestu treba biti druga osoba, ali ovog čovjeka je ubio Vladimir Putin. Prije tri dana Vladimir Putin je ubio mog muža Alekseja Navalnog, Putin je ubio oca moje djece, Putin je oteo nešto najvrednije što sam imala, najbližu i najvoljeniju osobu. Ali Putin je oteo Navalnog vama. Negdje u koloniji na sjeveru iza polarnog kruga u vječnoj zimi Putin nije ubio samo osobu Alekseja Navalnog, on je zajedno sa njim želio ubiti našu nadu, našu slobodu, našu budućnost. Želio je uništiti najbolji dokaz toga da Rusija može biti drugačija, da smo snažni i odvažni, da vjerujemo i očajno se borimo i želimo živjeti drugačije", rekla je.

Ona je poručila da je sve ove godina bila pored Alekseja.

"Izbori, mitinzi, kućni pritvor, pretresi, hapšenja, zatvori, trovanje, ponovo protesti, hapšenja i ponovo zatvor. Posljednji put smo se vidjeli u februaru 2022. godine", rekla je.

Ona je u videu pokazala i posljednju fotografiju sa svojim suprugom te je kazala da nakon tačno dvije godine Putin ga je ubio.

"Sve ove godine sam bila pored Alekseja, bila sam sretna kada sam bila pored njega i podržavala ga, ali danas želim biti pored vas jer znam da ste izgubili koliko i ja. Aleksej je umro u zatvoru nakon tri godine mučenja. On nije samo služio kaznu kao ostali, njega su mučili, držali su ga u kaznenoj ćeliji, u betonskoj kutiji. Molim vas, samo zamislite, to je soba od 6-7 kvadratnih metara, u njoj nema ništa osim taburea, lavaboa, rupe u podu umjesto WC-a i kreveta koji se kači za zid da se na nju ne bi moglo leći. Šolja, jedna knjiga i četka za zube, stotine dana nije više ništa imao. Njega su maltretirali, odvajali od svijeta, nisu davali olovku i papir da napiše pismo meni ili našoj djeci. Gladovao je tri godine. A on nije samo što nije odustao, on je sve vrijeme podržavao nas, smijao se, šalio se i nikada nije sumnjao u ono za šta se bori i radi čega pati. Nisu mogli slomiti mog muža i zbog toga ga je Putin ubio. Sramljivo, nije se usudio pogledati u njegove oči ili izgovoriti njegovo ime. I isto tako sramno sada kriju njegovo tijelo", kazala je.

Navalnaja je kazala da njihov tim zna zbog čega konkretno Putin je ubio Navalnog te da će uskoro sve otkriti.

"Obavezno ćemo saznati ko konkretno i kako ispunio ovo krivično djelo. Nazvat ćemo imena i pokazat ćemo lica. Ali glavno šta možemo uraditi za Alekseja i za sebe jeste da nastavimo da se borimo. Više i jače nego ranije. Znam da se čini da ne može jače, ali moramo. Moramo se okupiti zajedno i udariti po ludom režimu, po Putinu, po njegovim prijateljima, po lopovima i ubicama", poručila je.

Julija je kazala da bi njen muž, umjesto da se vrati u Rusiju, mogao da živi mirno, da se bavi sobom i svojom prodicom, mogao je da ne govori, da ne istražuje, da ne nastupa i da se ne bori.

"Ali on to nije mogao. Aleksej je najviše na svijetu volio Rusiju. Volio je našu zemlju, vas, vjerovao je u nas, u našu snagu, u našu budućnost, u to da smo zaslužili bolje. Vjerovao je toliko iskreno i duboko, da je bio spreman dati svoj život. I njegove ogromne ljubavi će nam biti dovoljno da nastavimo njegovu borbu toliko dugo koliko će to biti potrebno. Svi se sada pitaju gdje naći tu snagu, kako dalje živjeti. Tu ćemo naći snagu: u njegovom pamćenju, njegovim idejama, u njegovim mislima, u njegovoj vjeri u nas. Ja ću svoju sagu tražiti u tome. Ubivši Alekseja Putin je ubio pola mene, pola mog srca i pola moje duše. Ali ostala je druga polovina i ona mi govori da nemam pravo da odustajem. Ja ću nastaviti borbu Alekseja Navalnog, nastavit ću da se borim za državu i pozivam vas da stanete uz mene. Da ne podijelimo samo tugu i bol koja nas je pogodila, molim vas da podijelite ljutnju, mržnju prema onima koji su se odlučili da ubiju našu budućnost", rekla je.

Navalnaja se obratila svima riječima Alekseja: Nije sramota uraditi malo, sramota je ne uraditi ništa, sramota je pustiti da vas preplaše.

"Moramo iskoristiti svaku mogućnost da se borimo protiv rata, protiv korupcije, protiv nepravde, da se borimo za pravedne izbore, slobodu govora, da se borimo za to da vratimo svoju državu sebi. Rusija, slobodna, mirna, sretna, Rusija budućnosti o kojoj je sanjao moj muž, to je ono što nam je potrebno. Želim živjeti u takvoj Rusiji, želim da u njoj žive naša s Aleksejem djeca. Želim da je izgradim zajedno s vama, upravo takvu kakvu ju je zamišljao Aleksej Navalni, punu dostojanstva, pravde i ljubavi. Samo tako i nikako drugačije njegova žrtva može imati smisla. Borite se i ne odustajte. Ja se ne bojim i vi se nemojte bojati", poručila je na kraju.