GEOPOLITIČKI POTRES

Međunarodni sud pravde donio je odluku po tužbi Južnoafričke republike za genocid i zahtjevu za donošenje privremenih mjera koje podrazumijevaju da Izrael mora uraditi sve na sprečavanju genocida i u roku od mjesec podnijeti izvještaj šta je uradio.

Južnoafrička Republika podnijela je tužbu protiv Izraela pred sudom u decembru, tvrdeći da razorna ofanziva, u kojoj je ubijeno 25.700 ljudi, predstavlja genocid pod vodstvom države i krši UN-ovu konvenciju o genocidu, potpisanu 1948. kao odgovor svijeta na Holokaust.

Potpuna presuda vjerovatno će trajati godinama, a sud je razmatrao zahtjev Južne Afrike za hitnim mjerama za zaštitu Palestinaca od mogućih kršenja konvencije.

Advokati Južnoafričke Republike naveli su u svojim uvodnim riječima u Haagu da je izraelska kampanja bombardovanjadovela do "uništenja palestinskog života" i da je gurnula ljude na rub gladi.

Izrael je odbacio optužbe kao "uvelike iskrivljene", tvrdeći da ima pravo braniti se nakon napada 7. oktobra u kojem je poginulo 1200 ljudi, te da njegova ofanziva cilja Hamas, a ne palestinski narod u cjelini.

Predsjednica suda Joan Donoghue je u prvom dijelu obraćanja kazala kako Međunarodni sud pravde ima nadležnost da odlučuje o zahtjevu za izricanje privremenih mjera. Navela je da neke optužbe protiv Izraela potpadaju pod odredbe Konvencije o genocidu.

Sudija je citirala niz izjava izraelskih dužnosnika u kojima se poziva na uništavanje Gaze, uključujući izjave predsjednika Izraela Isaaca Herzoga i ministra odbrane Yoava Gallanta.

Međunarodni sud pravde zaključio je da prema članku 2. Konvencije o genocidu, Palestinci čine ono što on smatra "zaštićenom grupom".

Sud naređuje Izraelu da poduzme sve mjere u svojoj moći da spriječi genocid. Kaže da Izrael mora osigurati da njegove snage ne počine genocid.

Izrael mora izvijestiti sud u roku od mjesec dana o tome što čini kako bi održao naredbu da poduzme sve mjere u okviru svoje moći kako bi spriječio djela genocida u Gazi.

Sud je naredio da Izrael mora osigurati očuvanje dokaza o navodnom genocidu. Sudija Donoghue naredila je Izraelu da se javi sudu u roku od mjesec dana. Također je rekla da se moraju poduzeti mjere za poboljšanje humanitarne situacije u Gazi.

Odluke su donesene u omjeru 15:2 i 16:1, Sud je zahtijevao od Izraela, među ostalim, da pokuša obuzdati smrt i štetu u Pojasu Gaze, ali nije naredio prekid vatre. Sud je naredio Izraelu da kazni direktno poticanje na genocid, što ima težinu ako se uzme u obzir da su u toku čitanja citirane izjave izraelskog predsjednika i ministra odbrane.