DOKUMENT OD 16 STRANICA

Palestinska militantna grupa Hamas objavila je prvi javni izvještaj u kojem objašnjava svoje motive za napad 7. oktobra, opisavši ga kao "neophodan korak" protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija.

Hamas objašnjava pozadinu napada koji je rezultirao smrću oko 1.140 ljudi, većinom civila, prema podacima zasnovanim na zvaničnim izraelskim podacima. Dokument je prvi javni izvještaj grupe objavljen danas na engleskom i arapskom jeziku, čije ključne stavke je prenijelo nekoliko svjetski poznatih medija.

Hamas u izvještaju na 16 stranica priznaje da je napad bio "normalan odgovor na suprotstavljanje svim izraelskim zavjerama protiv palestinskog naroda", no navodi i da su se "dogodile neke greške... zbog brzog kolapsa izraelskog sigurnosnog i vojnog sistema i haosa izazvanog duž graničnih područja s Gazom", prenosi Le Monde, pozivajući se na AFP.

"Ako je bilo ikakvog slučaja gađanja civila, to se dogodilo slučajno i u toku sukoba sa okupacionim snagama. Mnoge Izraelce su ubili izraelska vojska i policija zbog njihove zbunjenosti", navodi Hamas u izvještaju, koji je prenio i turski TRT World.

Militantna grupa je pozvala na "trenutno zaustavljanje izraelske agresije na Gazu, zločine i etničko čišćenje počinjeno nad cjelokupnim stanovništvom Gaze".

Rečeno je da odbacuje bilo kakve međunarodne i izraelske napore da odluče o poslijeratnoj budućnosti Gaze.

"Naglašavamo da palestinski narod ima kapacitet da odlučuje o svojoj budućnosti i da uredi svoje unutrašnje stvari", navodi se u izvještaju, dodajući da "nijedna stranka na svijetu" nema pravo odlučivati ​​u njihovo ime, saopštio je i Economic Times.

Hamas je ukazao na historijsko porijeklo sukoba, rekavši da "bitka palestinskog naroda protiv okupacije i kolonijalizma nije počela 7. oktobra, već je počela prije 105 godina, uključujući 30 godina britanskog kolonijalizma i 75 godina cionističke okupacije".

Grupa je saopštila da želi da "izraelsku okupaciju drži pravno odgovornom" za patnju koju je nanijela palestinskom narodu.