Rat

Najmanje 42.284 ruskih vojnika ubijena su od početka invazije Moskve na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, prema istraživanju novinara Medijazone i ruskog servisa Bi-Bi-Sija (BBC) koji su utvrdili identitet poginulih vojnika.

Taj broj uključuje 5.089 mobilisanih vojnika i 7.810 zatvorenika regrutovanih iz ruskih zatvora, saopštile su dve medijske organizacije.

Novinari Medijazone i BBC utvrdili su i da je od ukupnog broja najmanje 3.053 oficira, a 349 njih ima čin potpukovnika ili viši čin.

Novinari su svoje istraživanje bazirali na podacima iz otvorenih izvora kao što su čitulje u medijima i poruke na društvenim mrežama rođaka žrtava.

Analiza po ruskim regionima pokazala je da je većina identifikovanih vojnika bila iz Krasnodarskog kraja, 1.640, zatim iz Sverdlovske oblasti 1.449, Baškortostana 1.353 i Čeljabinska 1.191.

Glavni grad Rusije Moskva izgubila je najmanje 482 vojna lica, dok je 480 poginulih vojnika bilo iz Sankt Peterburga, drugog po veličini grada u Rusiji.

Ministarstvo odbrane Rusije ne saopštava podatke o ljudskim gubicima i ne komentariše brojke koje su objavili novinari.

Ranije ovog meseca ruski medijski sajt "Important Stories" (Važne priče) saznao je da je Penzijski fond Ruske Federacije od 2022. godine zabranio zaposlenima u svojim regionalnim filijalama da objavljuju informacije o onima koji su uključeni u rat u Ukrajini koji primaju socijalna davanja jer bi takvi podaci mogli da se koriste za beleženje gubitaka ruske armije.

"Important Stories" je u aprilu pisao da je Ministarstvo odbrane Rusije iz sličnih razloga prestalo da objavljuje informacije o vojnim penzijama za invalide i za ratne udovice i siročad.