UPOZORENJE ZA ZAPAD

Ishod rata u Ukrajini odredit će sudbinu svijeta, najavio je danas predsjedavajući admiral Rob Bauer na početku sastanka Vojnog odbora NATO-a u Briselu.

"Ovaj rat nikada nije bio oko bilo kakve stvarne sigurnosne prijetnje Rusiji od Ukrajine ili NATO-a. Ovaj rat je zbog toga što se Rusija boji nečeg mnogo moćnijeg od bilo kojeg fizičkog oružja na Zemlji, a to je demokratija", rekao je admiral Bauer.
Cijeni golemu predanost ukrajinske vojske i njenih vojnika.

"U tami rata, oni su svjetionik koji pokazuje svijetu što znači boriti se za ono u što vjeruješ", kazao je Bauer.

Prema Baueru, NATO posebno treba ojačati svoju kolektivnu odbranu. Svi potrebni koraci za to "ne leže samo na plećima uniformiranih".

"Kako bismo ojačali našu kolektivnu odbranu i istovremeno podržali Ukrajinu u borbi za opstanak, potreban nam je novi pristup na razini cijelog društva", rekao je nizozemski admiral.

Očekuje se da će tokom dvodnevnog sastanka najviši vojni dužnosnici NATO-a finalizirati planove za najveću vojnu vježbu u Evropi od Hladnog rata, koja bi se trebala održati ove godine.

"Potrebni su nam i javni i privatni subjekti da promijene svoje razmišljanje, od ere u kojoj je sve bilo planirano, predvidljivo, kontrolirano u eru u kojoj se sve može dogoditi. U eru u kojoj moramo očekivati ​​neočekivano", rekao je Bauer.

Dodao je kako bi savez bio "potpuno učinkovit u budućnosti", prema Baueru, "potrebno je transformirati njegove borbene sposobnosti".

Veliki vojni manevri trebali bi biti demonstracija nove snage NATO-a i njegove predanosti odbrani svih saveznika od mogućeg napada.

Britanski ministar odbrane Grant Shapps već je u ponedjeljak najavio da će njegova vlada poslati 20.000 vojnika na NATO-ovu vježbu Steadfast Defender. Mnogi od njih bit će raspoređeni u istočnoj Evropi od februara do juna. London u vježbu planira uključiti i borbene i izviđačke avione te ratne brodove i podmornice.