GODIŠNJICA MIT-A

Obraćajući se na događaju u sjedištu turske obavještajne službe, koja se pridružila policiji u otkrivanju špijunske mreže Mossada, predsjednik Erdogan rekao je u srijedu da Izrael nije imao pojma na što je Turska sposobna i da je operacija samo prvi korak.

Nacionalna operacija Ankare protiv špijunske mreže koju je regrutirao Mossad skrenula je pozornost na izraelske aktivnosti u Turskoj protiv Palestinaca.

Dok se u srijedu obraćao povodom obilježavanja 97. godišnjice Nacionalne obavještajne organizacije (MIT) u Ankari, predsjednik Recep Tayyip Erdoğgn rekao je da je operacija samo prvi korak i obećao da će ih biti još.

"Izrael nema pojma za što smo sposobni. Naša obavještajna agencija dala je jasan odgovor onima koji su nam prijetili", rekao je Erdogan.

U zajedničkoj operaciji, turska policija i MIT priveli su 34 osobe u osam pokrajina u sklopu najnovije istrage o navodnoj zavjeri izraelske obavještajne agencije protiv stranaca u zemlji ranije ovog mjeseca. Istraga je otkrila da veliki špijunski lanac stoji iza aktivnosti Mossada usmjerenih na Palestince i aktiviste izraelskog porijekla koji žive u Turskoj.

Skupina, koja je kontaktirala s operativcima Mossada putem društvenih medija, provodila bi izviđanja, napade i pokušaje otmica za izraelsku obavještajnu službu.

Sud u Istanbulu naredio je da se 15 od 34 osobe privedene u operacijama drže u zatvoru čekajući suđenje.

Nekoliko sedmica ranije, šef izraelske domaće sigurnosne agencije Shin Bet rekao je da je njegova organizacija spremna napasti Hamas bilo gdje, uključujući Libanon, Tursku i Katar.

Erdogan je ranije upozorio Izrael na "ozbiljne posljedice" ako nastavi s prijetnjom da će napasti dužnosnike Hamasa na turskom tlu. Turski mediji izvijestili su da su palestinski i sirijski osumnjičenici povezani s izraelskom obavještajnom službom prikupljali i prodavali informacije o sunarodnjacima Palestincima operativcima Mossada u zamjenu za plaćanje. Regruti su uglavnom bili namamljeni preko internetskih oglasa za posao.

"Svjesni smo da su zavjere nekih krugova izbačene iz kolosijeka zahvaljujući stavu naše zemlje protiv kriza u našoj regiji, posebno protiv masakra u Gazi", rekao je Erdogan na skupu. Ove špijunske aktivnosti pokazuju koliko su uznemireni. Izrael je zbunjen načinom na koji smo uhvatili te osumnjičenike. Ali čekajte, ovo je samo prvi korak. Uskoro ćete prepoznati na što je Turska sposobna", rekao je Erdogan.

Erdogan je također pozdravio nedavni rad obavještajnih službi, rekavši da su precizne operacije MIT-a u Siriji i Iraku stjerale u kut vodstvo terorističke skupine PKK i da teroristi više ne mogu napustiti svoja skrovišta zbog straha od operacija.

On je rekao da je poboljšani kapacitet MIT-a vidljiv u protuterorističkim operacijama.

"Jedna je od agencija koje učinkovito koriste bespilotne letjelice. One ne daju prostora teroristima. MIT više ne ometaju teroristi niske razine. Oni eliminiraju njihovo vodstvo", rekao je.