INTERVENCIJA MORNARICE

Filipini su optužili Kinu da je upotrijebila vodene topove kako bi zaustavila tri njihova plovila u najnovijem teritorijalnom sporu između dviju zemalja u Južnom kineskom moru.

Video snimak pokazuje kako kineski brodovi ispaljuju snažne mlazove vode prema brodovima filipinske vlade. Filipini su postupke Kine nazvali "ilegalnim i agresivnim".

Južno kinesko more u fokusu je teritorijalnog spora između Kine, Filipina i drugih zemalja.

Incident se dogodio u blizini Scarborough Shoala, žarišta između dviju zemalja. Peking je zauzeo ovaj dio mora 2012. i kineski brodovi od tada "maltretiraj"u filipinske ribare u tom području.

Nacionalna radna grupa za zapadno filipinsko more rekla je da su "brodovi kineske obalne straže koristili vodene topove kako bi spriječili" vladina plovila da isporuče gorivo i hranu ribarskim brodovima.

Agencija je saopćila kako oštro osuđuje nezakonite i agresivne radnje.

Peking je rekao da je upotrijebio ono što je nazvao kontrolnim mjerama na brodovima koji su uplovili u njegove vode.

Trvenja između dviju zemalja oko suprotstavljenih zahtjeva za suverenitetom porasla su otkako je Ferdinand Marcos Jr. postao filipinski predsjednik prošle godine.

Prošlog mjeseca Filipini su izveli dvije odvojene zajedničke zračne i pomorske patrole sa SAD-om, a nekoliko dana ranije i s Australijom.

Međunarodni sud je 2016. poništio kinesko pravo na 90 posto Južnog kineskog mora, ali Peking ne priznaje tu presudu i posljednjih godina gradi otoke u spornim vodama.

Sporne vode također su postale pomorska žarišta za kinesko-američke odnose, a u oktobru je američki predsjednik Joe Biden upozorio da će SAD braniti Filipine u slučaju bilo kakvog napada.