POČINILA SAMOUBISTVO

Djevojčica (14) je u četvrtak je ubila drugog učenika i ranila petero druge djece prije nego što se ubila u školi u ruskom gradu Brjansku.

"Prema preliminarnim podacima istrage, 14-godišnja djevojčica je u školu donijela sačmaricu iz koje je pucala na svoje kolege", navodi se u saopćenju ruskog Istražnog odbora.

Istražitelji rade na utvrđivanju motiva, navodi se u priopćenju.

Regionalni guverner Alexander Bogomaz nazvao je to "užasnom tragedijom". Rekao je da su petero ranjenih djeca s lakšim ili srednje teškim ozljedama.

Novinska kuća Mash je na Telegramu objavila, kako su naveli, fotografiju djevojčice napadača, ispružene na podu i odjevene u crno.

Fotografija prikazuje i nož s dugom drškom zataknut u njezinu desnu čizmu.

"Zajedno s organima gonjenja utvrđujemo okolnosti pod kojima je učenik mogao nabaviti i donijeti oružje u školu", rekao je Bogomaz.

U Rusiji se posljednjih godina dogodilo nekoliko pucnjava u školama.

Godine 2018. 18-godišnji student ubio je 20 ljudi, većinom kolega učenika, u masovnoj pucnjavi na koledžu na Krimu koji je pod ruskom kontrolom

U septembru prošle godine, naoružani napadač sa kukastim križem na majici ubio je 15 ljudi, uključujući 11 djece, i ranio 24 u školi u Iževsku gdje je nekoć bio učenik, a potom je počinio samoubistvo.