Predsjednik Turske

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan izjavio je da će izraelskom premijeru Benjamin Netanyahuu na kraju biti suđeno kao ratnom zločincu zbog izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, prenosi Euronews.rs.

Kako prenosi Reuters, turski predsjednik je u govoru na sastanku komiteta Organizacije islamske saradnje (OIC) u Istanbulu rekao da je Gaza palestinska zemlja i da će uvijek pripadati Palestincima, a izraelskog premijera je ponovo nazvao "kasapinom".

"Kasapin Gaze, Netanyahu, priznao je pred kamerama da njegovi ekspanzionistički ciljevi nisu ograničeni samo na Ramalu i Gazu. Stoga, braniti Gazu i Palestinu danas znači istovremeno braniti Jerusalim, Meku, Medinu, Damask, Istanbul i druge islamske gradove", rekao je Erdoğan, prenosi londonski Guardian.

Prema njegovim riječima, Netanyahu mora da izađe na sud za ratne zločine, koje je Izrael navodno počinio u Gazi i istakao da bi trebalo da mu bude suđeno za ratne zločine kao bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, preneo je AP.

"Netanyahu nije samo ratni zločinac, već će mu se definitivno suditi kao kasapinu Gaze, baš kao što je suđeno Miloševiću", rekao je Erdoğan.

On je istakao da bi Netanyahu morao da bude optužen pred međunarodnim tribunalom da bi mu bilo suđeno za pomenute ratne zločine.

Erdoğan je ponovo optužio pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da onemogućavaju pokušaje za okončanje nasilja.

"S jedne strane, postoji 121 država koja kaže da bi trebalo da se zaustave rat i krvoprolića, ali, s druge strane, tri ili pet zemalja daju odrešene ruke za izraelske napade", kaže Erdoğan.

Izvor: Kosovo online/Euronews.rs