ZARADILI MILIJARDE

Dva istraživača sa Univerziteta New York i Pravnog fakulteta Columbia otkrili su nagli porast kratkih prodaja izraelskih dionica u sedmicama prije 7. oktobra.

Studija istraživača s Univerziteta New York i Univerziteta Columbia tvrdi da su trgovci dobili informacije o napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra prije nego što se dogodio, te su obavljali kratke trgovine na američkim i izraelskim berzama, očekujući da će cijene dionica pasti nakon napada.

Istraživači, Robert J. Jackson Jr. sa Pravnog fakulteta Univerziteta u New Yorku i prof. Joshua Mitts s Pravnog fakulteta Columbia, otkrili su nagli i značajan porast kratkih prodaja berzovnih fondova koji prate izraelske kompanije u danima koji su prethodili napadu.

Prema nalazima, sporne kratke prodaje bile su veće od onih koje su se dogodile u danima koji su prethodili prethodnim rundama borbi između Izraela i Palestinaca a u Pojasu Gaze i prije izbijanja pandemije koronavirusa. Istraživači navode da su prije napada identificirali značajne kratke prodaje u desecima kompanija kojima se trguje na berzi u Tel Avivu.

Studija pokazuje da je između 14. septembra i 5. oktobra izgrađena kratka pozicija u iznosu od 4,43 miliona dionica banke Leumi. Nakon napada Hamasa, oni koji su tu poziciju izgradili zaradili su 3,2 milijarde izraelskih šekela.

Istraživači pišu da nisu vidjeli kumulativni porast kratkih pozicija na dionicama izraelskih kompanija kojima se trguje na američkim berzama, ali su identificirali nagli i neuobičajeni porast trgovanja opcijama na takve dionice s datumom isteka ubrzo nakon 7. oktobra.

Dvojac je također otkrio slične obrasce u trgovanju izraelskim berzovnim fondovima kada se u prošlosti govorilo da Hamas planira napad sličan onom koji je izveo prije dva mjeseca. Njihov zaključak je da je bilo trgovaca koji su znali za predstojeći napad i profitirali na tragičnom događaju.

Studija ističe da, prije nego što je 24. jula 2023. donesen zakon o reformi pravosuđa u Izraelu, koji je pokrenuo strmoglavi pad izraelskih dionica, nije bilo sličnog porasta kratkih prodaja.

Dvojica profesora prava kažu da su, sve u svemu, dokazi u skladu s informiranim trgovanjem i da pokušavaju procijeniti u kojoj bi se mjeri postojeći zakon o vrijednosnim papirima mogao primijeniti na ove kratke prodaje. Oni zagovaraju zakone koji će zatvoriti jaz i spriječiti trgovce da profitiraju na temelju prethodnog znanja o oružanim napadima.

Berza u Tel Avivu i Izraelska uprava za vrijednosne papire se još nisu oglasile.