Rat

Pozvao je članice NATO-a da povećaju proizvodnju municije i izrazio žaljenje zbog stanja u evropskoj odbrambenoj industriji.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da zapadni vojni savez treba biti spreman i na loše vijesti sa ukrajinskog fronta, ne precizirajući detalje, prenosi agencija Beta pozivajući se na evropske medije.

“Ratovi se odvijaju u fazama. Moramo podržati Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima. Trebali bi biti spremni i na loše vijesti”, rekao je on za njemački ARD u vrijeme kada zapadni saveznici raspravljaju o vojnoj i finansijskoj pomoći Ukrajini, a Moskva povećava broj vojnika.

Jačanje proizvodnje municije

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak ukaz o povećanju broja vojnika za približno 170.000, na 1,3 miliona. Linije fronta su gotovo bez promjene posljednjih mjeseci, uprkos ukrajinskoj kontraofanzivi tokom ljeta.

Ukrajinci su tokom kontraofanzive koristili krstareće rakete kako bi potisli rusku flotu u Crnom moru i nanijeli su štetu Rusiji duboko na njenoj teritoriji, što je Stoltenberg ocijenio kao “velike pobjede iako nisu uspjeli pomjeriti liniju fronta”, prenosi briselski portal Politico.

Stoltenberg je pozvao članice NATO-a da povećaju proizvodnju municije i izrazio žaljenje zbog stanja u evropskoj odbrambenoj industriji.

Opasnost za saveznike
“Nismo u mogućnosti sarađivati onoliko blisko koliko bi trebalo”, rekao je šef Alijanse, pozivajući vlade da gledaju dalje od svojih nacionalnih interesa.

On je kazao da pobjeda Putina ne bi bila samo tragedija za Ukrajinu, već da bi predstavljala i opasnost za ostale saveznike.