UPOZORENJE IZ PENTAGONA

Američki ministar odbrane Lloyd Austin uputio je najsnažniji poziv Izraelu da zaštiti civile tijekom vojnih operacija u Pojasu Gaze. U protivnom će se, prema njegovim riječima, suočiti s radikalizacijom palestinskog stanovništva.

"U ovakvoj vrsti rata, središte gravitacije je civilno stanovništvo. A ako ih natjerate u naručje neprijatelja, zamijenit ćete taktičku pobjedu strateškim porazom", rekao je Austin.

Pozvao se na svoje iskustvo generala s četiri zvjezdice koji nadzire borbu protiv tzv. Islamske države.

"Zbog toga sam više puta jasno dao do znanja izraelskim dužnosnicima da je zaštita palestinskih civila u Gazi i moralna odgovornost i strateška nužnost", dodao je Austin.

Austin je također rekao da je Izrael bio prisiljen odgovoriti na napad "opakog neprijatelja" te da će SAD ostati na strani Izraela.

"Naša podrška sigurnosti Izraela je neupitna", rekao je Austin. Također je pozvao na dvodržavno rješenje za izraelsko-palestinski sukob.

Šef Pentagona govorio je dan nakon što su ponovno izbile borbe između Izraela i Hamasa nakon sedmodnevnogg primirja i izraelske vojske koja je obnovila svoje bombardovanje Pojasa Gaze.

Izrael i Hamas međusobno se optužuju za prekid primirja, kojim je oslobođeno stotinjak zarobljenika u zamjenu za oslobađanje 240 palestinskih zatvorenika.