SVE MANJE NADE ZA MIR

Izrael je opozvao svoj tim pregovarača iz Katara nakon što su pregovori došli do "ćorsokaka", navodi se u saopćenju koje je objavio ured premijera Benjamina Netanyahua.

"Teroristička organizacija Hamas nije ispunila svoj dio sporazuma, koji je uključivao povratak svih žena i djece držanih kao taoce, u skladu s popisom koji je poslan Hamasu i odobren od strane njih”, navodi se u saopćenju.

Pregovarači su bili iz izraelske obavještajne agencije Mossad, a u saopćenju se navodi da je šef agencije David Barnea opozvao tim.

“Šef Mossada zahvaljuje šefu CIA-e, egipatskom ministru obavještajnih poslova i premijeru Katara na njihovom partnerstvu u golemim posredničkim naporima koji su doveli do oslobađanja 84 djece i žena iz Pojasa Gaze uz 24 stranih državljana”, dodaje se.

Uz strano posredovanje postignut je dogovor između Izraela i Hamasa koji je doveo do sedmodnevne pauze u borbama i razmjenu izraelskih i palestinskih civilnih zarobljenika.

Primirje je započelo 24. novembra i dvaput je obnavljano prije nego što je završilo u petak ujutro.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je apelirao na intenziviranje napora za postizanje dugotrajnog prekida vatre u Gazi, rekavši da je vrlo zabrinut situacijom na terenu.

"Ova situacija zahtijeva pojačane napore za postizanje trajnog prekida vatre", rekao je Emmanuel Macron na marginama summita COP28 u Dubaiju.