Bile su taoci

Izraelka Danielle Aloni i njena kćerka Emilia od pet godina, bile su taoci Hamasa 49 dana u opkoljenoj Gazi.

Na slobodu su puštene 24. novembra u sklopu sporazuma o privremenom prekidu vatre između Hamasa i Izraela, piše TRT World. Prije nego što su napustili Gazu, Danielle Aloni je napisala pismo zahvale Hamasu.

- Zahvaljujem vam od srca na vašoj izuzetnoj humanosti prema mojoj kćerki Emiliji - napisala je.

Qasam Brigada, koje je oružano krilo Hamasa, podijelila je pismo na svom službenom Telegram računu 27. novembra. Pismo je originalno napisano na hebrejskom i popraćeno je arapskim prijevodom, zajedno sa fotografijom majke Izraelke i njene kćerke.

U svom rukom pisanom pismu na hebrejskom, Danijela je rekla: "Ona (Emilija) priznaje da se osjeća kao da ste svi vi njeni prijatelji, ne samo prijatelji, već zaista voljeni i dobri".

Aloni je odala priznanje za dobru brigu o taocima u Gazi i napisala: "Hvala vam za mnogo sati koje ste proveli kao njegovatelji".

Izjavila je da se njena kćerka ne samo povezala s Hamasom, već se osjećala i kao kraljica.

- Djeca ne bi trebala biti u zarobljeništvu, ali zahvaljujući vama i drugim ljubaznim ljudima koje smo sreli na putu, moja kćerka se osjećala kao kraljica u Gazi - rekla je.

Aloni je svoje pismo završila sa suosjećanjem prema Hamasu.

- Pamtit ću vaše ljubazno ponašanje uprkos teškoj situaciji s kojom ste se suočili i teškim gubicima koje ste pretrpjeli ovdje u Gazi. Voljela bih da na ovom svijetu zaista možemo biti dobri prijatelji - napisala je i dodala svoje dobre želje stanovnicima Gaze.

- Želim vam svima zdravlje i blagostanje... zdravlje i ljubav vama i djeci vaših porodica – zaključila je.

Danielle i Emilia Aloni bile su među 24 izraelska taoca koje je Hamas oslobodio 24. novembra. Bile su u posjeti Daniellinoj sestri i njenoj porodici na jugu Izraela prije nego što su uzete kao taoci.

Faktor/TRT World