KO SE SUPROSTAVIO

Njemačka je iznijela ideju da bi Ujedinjene nacije (UN) mogle preuzeti kontrolu u Gazi kada se rat Izraela i Hamasa završi, u dokumentu koji je vidio Politico.

Izrael je uveo potpunu opsadu Gaze u danima nakon 7. oktobra, prekinuvši hranu, gorivo, vodu i struju za 2,2 miliona ljudi, od kojih se većina oslanjala na pomoć prije opsade. Blokada je dovela do onoga što su mnogi zvaničnici UN-a i međunarodne organizacije nazvali humanitarnom krizom.

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama kritičan je prema njemačkom prijedlogu da UN preuzmu kontrolu u Gazi, umjesto toga predlažući da Izrael kontrolira palestinsku teritoriju na nedefinirani vremenski period.

“Nisam siguran da je model UN-a najbolji model jer nemamo dobro iskustvo sa snagama pod mandatom UN-a”, rekao je izraelski predsjednik Isaac Herzog u srijedu u intervjuu za Politicov Power Play podcast.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ponovila je ideju UN-a u svom prošlosedmičnom govoru pred ambasadorima bloka, ali diplomate EU i palestinska strana usprotivile su se tom prijedlogu.

"Ideja je neprihvatljiva, rekao je za Politico Abdalrahim Alfarra, šef palestinske misije pri EU, Belgiji i Luksemburgu.

Uloga UN-a je, tvrdi Alfarra, da pruži međunarodnu zaštitu na granicama između dvije buduće zemlje, Izraela i Palestine.

"Suprotno tome, njemački prijedlog je da UN preuzmu kontrolu nad Gazom", rekao je.

Herzog se, također, usprotivio predloženoj ulozi UN-a u Gazi, iako iz različitih razloga.

“Potrebne su nam efikasne snage na terenu koje se mogu nositi s teroristima i njihovom infrastrukturom. To je ono što tražimo. I postoji više modela za to”, tvrdi on.

Podsjećamo, prošle sedmice je premijer Benjamin Netanyahu rekao da će Izrael preuzeti ukupnu sigurnosnu odgovornost Gaze na neodređeno vrijeme. Američki državni sekretar Antony Blinken i visoki diplomata EU Josep Borrell usprotivili su se tome, rekavši da Izrael ne može ponovo okupirati Gazu nakon završetka rata.