UOČI RAZGOVORA O GAZI

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Antony Blinken stigao je ovog jutra u Ankaru, međutim, Turska nije poslala visokog zvaničnika da ga dočeka na aerodromu.

Blinken je u Tursku stigao kako bi održao sastanke sa ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom, a u vezi sa ratom u Gazi.

Međutim, kako pišu turski mediji, dok je avion u kojem se nalazio Blinken slijetao na aerdrom Esenboğa, ni jedan visoki zvaničnik Turske nije otišao da dočeka američkog sekretara. Ovo je prvi put da je Turska dočekala američkog sekretara bez iti jednog visokog zvaničnika.

U Blinkenovoj delegaciji dobrodošlice bili su američki ambasador u Ankari Jeffry Flake, generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova za bilateralna politička pitanja za Ameriku ambasador Yaprak Balkan i zamjenik guvernera Ankare Namık Kemal Nazlı.

S druge strane, građani su okačili plakate sa fotografijom Abu Ubeydea, glasnogovornika brigada Izzeddin Al Qassam povezanih s Hamasom. Fotografija se nalazi na mostu na ruti koja je određena da ide do regije gdje će se Blinken sastati sa Hakanom Fidanom u Ankari, tako da je neminovno da će američki sekretar vidjeti fotografiju, piše turski portal Aksam.