VIŠE OD NEGODOVANJA

Britanski zvaničnici neprestano izražavaju negodovanja i kritiziraju propalestinske demonstrante koji izlaze na ulice u znak podrške prekidu vatre u Gazi.

Ministar saobraćaja Mark Harper rekao je da je izdao naređenje da se dozvoli policiji da zaustavi propalestinske demonstracije u petak uveče. Pozvao se na obavještenje iz Člana 14, što je značilo da bi policija mogla prekinuti protest na osnovu toga što je ometajući i zastrašujući. Britanska saobraćajna policija saopćila je da je pet uhapšenih privedeno zbog nepoštivanja obaveštenja iz Člana 14.

Premijer Velike Britanije Rishi Sunak nije podržao propalestinske marševe koji će se održati na Dan primirja, označivši ih kao provokativne i bez poštovanja.

Dok je izbila žestoka svađa u vezi planova protesta, premijer je rekao da se mora zaštititi pravo da se u miru i dostojanstvu sjećaju onih koji su dali najveću žrtvu, misleći na Dan primirja koji značio odavanje počasti žrtvama Prvog svjetskog rata.

Ministarka unutrašnjih poslova Suella Braverman, također je izjavila da je neprihvatljivo "oskrnaviti dan maršom mržnje" kroz London .

Međutim, gradonačelnik Londona Laburista Sadiq Khan optužio je vladu da se poigrava politikom zbog užasne tragedije koja se odvija u Gaz, nakon što su organizatori rekli da ne planiraju ometati događaje za dane sjećanja.